НОВИНИ

Храмов празник на Петропавловския манастир край Лясковец

Християните по целия свят почитат днес Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Народът вярва, че Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина, а Свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения. Според народните вярвания, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Коли се „петровско пиле", а жените носят в църквата колак и ябълки петровки. Десетки миряни от цялата страна още от сутринта се събраха в Петропавловския манастир край Лясковец, за да се помолят за здраве и благоденствие.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
12:29, 29.06.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По традиция на Петровден се освещават ранните ябълки, а в храмовете в цялата страна се носят обредни хлябове. В Лясковец рано сутринта, празника започна с тържествена света литургия.

Заради енергията на мястото, през вековете и до днес, стотици хора от цялата страна идват тук, за да се помолят за здраве и благоденствие.

- От Варна до тука да дойда, значи има някакво привличане. Манастира е с много такава история, с тази кула, преди много години Асен и Павел са го построили.

- Усещането е страхотно, освен това, а и Лясковец има празник, за това съм тук.

- На този празник си пожелавам здраве за моите две внучки, радост и мир.

Манастирът „Св. Св. Петър и Павел" край Лясковец е създаден през 12 век от царете Петър и Асен. А по време на Възраждането, храмът е бил средище на духовен и културен живот, тъй като тук са преподавали един от най-видните учители, като еленачнина Иларион Макриополски.

сестра Параскева: Където сега е камбанарията, царете Петър и Асен имали наблюдателница на римска крепост. Обещали, ако освободят България от Византийско робство, ще построят манастир на Св. Петър и Павел. Голяма, хубава църква построяват.

Днес имен ден празнуват всички носещи името Петър и неговите производни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ въвеждат нови правила за сигурност на полетите
САЩ въвеждат нови правила за сигурност на полетите
Мобилни пунктове в Благоевград ще събират и извозват опасните отпадъци
Мобилни пунктове в Благоевград ще събират и извозват опасните отпадъци