НОВИНИ

Христо Иванов подаде оставка

Причината е гласуването на един от текстовете за промени в Конституцията - този за квотното разпределение на Висшия съдебен съвет и промяната му в последния момент по предложение на АБВ.

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
20:52, 09.12.2015
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка от трибуната на парламента.

Причината е гласуването на един от текстовете за промени в Конституцията - този за квотното разпределение на Висшия съдебен съвет и промяната му в последния момент по предложение на АБВ.

Христо Иванов - министър на правосъдието в оставка: Cега с това гласуване стана една важна стъпка, голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което аз с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на парвосъдието и днес ще направя всички стъпки, необходими за своето оттегляне. Много ви благодаря за работата, която сме имали заедно. Желая ви успех!

Веднага след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, Радан Кънев обяви, че минава в опозиция. Уточни, че говори само от свое име. Каза, че позицията на ДСБ и на другите партии от Реформаторския блок ще разберем по-късно, когато партиите вземат политическото си решение каква да е реакцията им. Заяви, че досега е участвал в управляващата коалиция в името на успешното прокарване на съдебната реформа.

Радан Кънев: Никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа, в лично качество като български народен представител. Дадохме на колегите от ГЕРБ и друга възможност - да покажат определена солидарност със собствения си подпис, не с нас. Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов написа в фейсбук, че подава оставка като председател на парламентарната транспортна комисия. Другите депутати от блока днес не се ангажираха с конкретно мнение. Казаха, че след решения на ръководствата на партиите, ще обявят какви ще са следващите им ходове. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не влезе в подробни коментари, но отбеляза, че оставката на Христо Иванов е негово лично решение.

След като приключи гласуването на конституционните промени вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова дойде в парламента, след кратка среща с председателят Цецка Цачева, тя разговаря с депутати от Реформаторския блок. Обяви, че основната причина да дойде в парламента е да коментира с реформаторите кой ще е следващия човек, който ще седне в стола на правосъдния министър.Каза, че очаква предложение от Реформаторсикя блок, вероятно и ГЕРБ ще имат свой кандидат. Конкретни имена обаче не са обсъждани.

От Патриотичния фронт не смятат, че оставката на правосъдния министър и решението на Радан Кънев да мине в опозиция може да разклатят сериозно управляващата коалиция.

По-добре късно, отколкото никога",така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира оставката на правосъдния министър.

Лидерът на ДПС Лютви Места избегна репортерите и не коментира тези теми.

Вижте и реакции и дебати в пленарна зала във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркът пред НДК остава в ремонт
Паркът пред НДК остава в ремонт
Премиерът прие оставката на Христо Иванов
Премиерът прие оставката на Христо Иванов