НОВИНИ

Хърватски водолази открили съкровище на дъното на Адриатическо море?

Хърватски водолази твърдят че са открили съкровище на кораб потънал преди 152 години. Подводната находка се намира в Адриатическо море и представлява италиански боен кораб. Възможно е стойността на скъпоценностите да е за десетки милиони евро.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:55, 28.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

"Ре д'Италия", или „Краля на Италия“ в превод, е потънал близо до хърватския в наши дни остров Вис. Там на 20 юли 1866 г. по време на Третата италианска война за независимост се е разиграла първата битка между броненосци.

„Ре д'Италия“ е получил пробойна от тарана на австрийския флагман „Ерцхерцог Фердинанд Макс“.

Анди Марович, водолазен център "Манта": „Ре д'Италия“ е на доста голяма дълбочина - на 115 метра. Подводният оглед продължи близо 5 часа.
;

От водолазния център „Манта“ твърдят, че са открили на борда на кораба метален сейф. Предполага се, че в него има пари или злато, които са били предназначени за италианската администрация в Далмация преди век и половина.

Лоренз Марович, водолазен център „Манта“: Това тепърва трябва да се провери. Но сейфът трябва да бъде изваден, защото този кораб пази 391 души, потънали в голямата битка при Вис.

В битката при Вис флотът на Италианското кралство е превъзхождал този на Австрийската империя, но е претърпял поражение.

Австрия обаче губи войната и отстъпва Венеция на Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да бранят границите от мигранти
Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да бранят границите от мигранти
Доналд Тръмп обвини социалните медии в пристрастие срещу Републиканската партия
Доналд Тръмп обвини социалните медии в пристрастие срещу Републиканската партия