НОВИНИ

ХСС прие нова програма, с която настоява за лимит за приемане на бежанци

В Германия Християнсоциален съюз, който е част от управляващата коалиция, включи в програмата си за изборите догодина въвеждане на лимит за бежанци до 200 хиляди души годишно. Канцлерът Меркел за първи път не бе на конгреса на партията-посестрима, но делегатите с убедително мнозинство отхвърлиха предложението за оттегляне на подкрепата за нея, ако отново се кандидатира за поста.

bnt avatar logo
от БТА
19:06, 05.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
хсс прие нова програма настоява лимит приемане бежанци

Германският Християнсоциален съюз (ХСС), който влиза в управляващата коалиция, прие днес на конгреса си в Мюнхен нова политическа програма, с която ще влезе в 2017 г. - година на избори за Бундестаг. Документът бе одобрен единодушно, предаде ТАСС. Новата програма - вече седма в историята на ХСС, се нарича "Редът" (Die Ordnung). Сред ключовите точки е въвеждането на лимит за приемане на бежанци от 200 000 души. Миналата година германските власти регистрираха близо 890 хиляди мигранти. ХСС и неговият "старши" коалиционен партньор - Християндемократическият съюз на Ангела Меркел, още не могат да се разберат по този ключов въпрос от вътрешнополитическия дневен ред.

Меркел е против въвеждането на ограничения за приемането на бежанци. Заради разногласията във връзка с квотите канцлерката като председателка на ХДС за пръв път не участва в конгрес на ХСС. Речите на всеки от водачите на двата центристки съюза пред конгресите на партньорската организация са дългогодишна традиция, своеобразен ритуал и досега бяха смятани едва ли не за задължителни, отбелязва ТАСС.

В новата си програма ХСС се определя като "консервативна партия на бъдещето", обявява се против развитието на мултикултурно общество в Германия и за пръв път говори за "доминиращата култура" като "основополагащ консенсус за живота в страната". В документа специално се изтъква необходимостта от противодействие срещу "разрушителните стремежи на политическия ислям". ХСС предупреждава освен това за "лява заплаха", опасявайки се, че след изборите за Бундестаг управляваща коалиция може да формират социалдемократите, "Зелените" и "Левите". Участниците в конгреса отхвърлиха с убедително мнозинство предложение партията да оттегли подкрепата си за канцлерката Меркел, ако тя отново се кандидатира за поста, предаде ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер ще предложи промени в етичния кодекс на ЕК
Юнкер ще предложи промени в етичния кодекс на ЕК
15-годишен ученик дарител №1 на библиотеките в Пазарджик
15-годишен ученик дарител №1 на библиотеките в Пазарджик