НОВИНИ

Хуан Гайдо: Смяната на властта във Венецуела е изгодна за Русия и Китай

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гайдо заяви, че смяната на властта в страната е в услуга на Русия и Китай. В Каракас се проведе демонстрация в подкрепа на президента Николас Мадуро. Решението на Европейския парламент да признае Гуайдо за законен временен президент на Венецуела може да доведе до начало на гражданска война в страната, предупреди турският външен министър.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:40, 01.02.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Напрежението в страната ескалира и доказателство за това е опитът на спецчасти да нахлуят в дома на Хуан Гуайдо, коментират анализатори. Лидерът на опозицията демонстрира спокойствие и се появи на входа на блока заедно с близо 2- годишната си дъщеричка. Той за пореден път отговори на въпроси на журналисти.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Мисля, че припознаването от страна на Европарламента на Конституцията, парламента и на моя мандат като временен президент, ни приближава към свободни изброи. Това е важна стъпка в борбата с узурпирането на изпълнителната власт от Мадуро, в "отвличането" на оръжията на републиката и бюрокрацията, които би трябвало да служат на страната.
;

Гуйадо добави, че няма да се съобрази с наложената от правителството забрана за хуманитарна помощ и обеща, че до дни във Венецуела ще пристигнат камиони с медикаменти.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Военните, които също боледуват, са тези, които трябва да решат дали да позволят допускането на хуманитарна помощ. Като тук не говорим само за помощ от САЩ, а от широка международна коалиция.

Стана известно, че Гуайдо е изпратил писма до Русия и Китай, в които разяснява защо смяната на режима във Венецуела е и икономически изгодна за тях. В посланието си той се ангажира, че Каракас ще спазва задълженията си към кредиторите в Москва и Пекин.

;

А по улиците на венецуелскаста столица се проведе демонстрация в защита на президента Николас Мадуро. Повечето от участниците бяха от държавната петролна компания, на която преди дни САЩ наложи санкции.

Рени Часин, служител на държавната петролна компания на Венецуела: Ние, работещите в петролната индустрия, организираме този патриотичен протест, за да кажем с ясен глас на целия свят, че ние сме свободна и суверенна нация.

Правителството на страната търси варианти за илизане от тежката икономическа криза. Източник от кабинета потвърди, че Венецуела планира да продаде на Обединените арабски емирства 15 тона злато срещу евро в брой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишно около 1% от учениците отпадат от учебния процес в ранен етап
Годишно около 1% от учениците отпадат от учебния процес в ранен етап
Удължава се срокът за подаване на заявления за концесията на Летище София
Удължава се срокът за подаване на заявления за концесията на Летище София