НОВИНИ

Хуан Гуайдо призова армията към бунт за свалянето на Николас Мадуро

Събитията във Венецуела изглежда вземат драматичен обрат - лидерът на опозицията Хуан Гуайдо призова армията да излезе на улицата и да свали президента Мадуро. Той твърди,че има подкрепата на военни. Правителството говори за "група предатели" и "опит за преврат".

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 30.04.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Вашингтон подкрепи призива за бунт на Гуайдо, Москва призова въстаналата опозиция към въздържане от насилие. Руското посолство там съобщи, че руските военни специалисти в града не се намесват.

След дни на затишие,венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо пристъпи към по-радикални стъпки. Той заяви ,че военните го подкрепят и че започва последната част от плана му да отстрани президента Мадуро, който според Гуайдо е узурпирал властта.

Хуан Гуайдо - лидер на опозицията във Венецуела: Първи май започна днес, финалното прекратяване на узурпацията започна днес. Днес въоръжените сили са на страната на народа, на страната на конституцията. Като президент, легитимен главнокомандващ, свиках всички войници. Призивът е тук в база Карлота за присъединяване към процеса на слагане на край на узурпацията. Много военни вече застанаха на наша страна. Ще постигнем свобода и демокрация във Венецуела.

В кадрите около Гуайдо се виждат военни, но и друг важен опозиционен лидер Леополдо Лопес, който от три години е под домашен арест, но се твърди, че е освободен от войници.

Напрежението в Каракас нараства, към базата Карлота се стичат хора, а властта използва сълзотворен газ срещу демонстранти.

Първоначално министърът на информацията на Венецуела Хорхе Родригес съобщи, че група предатели се готвят за преврат.

Министърът на отбраната обяви, че казармите са под контрол. Военен от групата на Гуайдо е съобщил на агенция Ройтерс: "Страхуваме се, но трябва да го направим".

Привърженици на Мадуро също се събират.

Венецуела е в тежка икономическа и политическа криза. 50 страни подкрепят 35-годишния Хуан Гуайдо , който през януари се обяви за президент на Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилските данъчни запорираха имущество на Неймар
Бразилските данъчни запорираха имущество на Неймар
ЕК обсъжда приоритети за бъдещето на Европа в следващия мандат
ЕК обсъжда приоритети за бъдещето на Европа в следващия мандат