НОВИНИ

Художник изобрази политици върху карти за игра

Двете лица на политиците, изобразени върху карти за игра. Така художникът Дончо Дончев събира световния елит в едно тесте с името "21 век". Изложбата му беше открита във Военния клуб в София.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
07:29, 09.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още
Двете лица - на Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Владимир Путин и още една дузина влиятелни личности. Сатиричният проект на Дончо Дончев носи познато послание - никой не е само добър или лош. Важна е гледната точка.

Дончо Дончев - художник и автор на проекта "21 век: Това е един жокер, който ми е любимият - Бенджамин Франклин и Марк Зукърбърг. Ето от другата страна (завърта я). Цялата изложба е кинетична - може да се върти.
Соломон Паси - президент на българския Атлантически клуб и бивш министър на външните работи: Едва ли има човек в политиката, който да бъде възприеман еднозначно. Един е начинът, по който той представя себе си, а съвсем друг е образът, който неговите опоненти имат за него.

В тези произведения авторът не заема страна. Въпреки това, изложбата му явно критикува политическата и медийната реалност. В картите асо Дончев включва и фундаментални човешки проблеми като войната и сушата.

Дончо Дончев - художник и автор на проекта "21 век": Живеем в такова време, че смятам, все пак артистите че трябва по някакъв начин да заявяваме нашата обществена позиция. И смятам, че този проект е много актуален.

Също като при обикновените карти, йерархията в тестето на Дончев не е постоянна. Тя зависи от правилата на играта. А правилата непрекъснато се променят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време да очакваме в идните дни
Какво време да очакваме в идните дни
Директорът на училището в село Чернолик поиска съдействие преди днешния празник
Директорът на училището в село Чернолик поиска съдействие преди днешния празник