Вече близо месец перничани живеят на воден режим, за да пестят вода. Според кмета на града това дава резултат и пресушеният доскоро язовир "Студена" започнал да почаква водното ниво. Битовите затруднения обаче провокираха художници от града да участват в специална изложба. Името ѝ е "Вода".

Перник

Валентин Лазаров-Делийски, художник: Колкото и да го въртя - вода само в канчето. В 21-ви век.

Не сме улучили точния час. Суматоха около чешмата в Перник има само 10 часа в денонощието.

Валентин Лазаров-Делийски, художник: Сутрин от 5 до 10 и вечерта от 5 до 10. Но тя като дойде е една мътна.

Водата от чешмата е лукс от почти месец. За тези, които отдавна слушат за водната криза, месецът може и да има 30 дена. За онези, които я преживяват обаче, 30-те дена се усетили като година. И сред тях обикаля един виц.

Валентин Лазаров-Делийски, художник: Две баби си говорят. Абе, Пено, ти защо вчера имаше вода, а не си се къпала? - Ми тя водата е по-мръсна от мене.

Колкото виц, толкова и истина. Тази истина провокирала и хората за изкуство. И днес цяла една стая е пълна с вода. За съжаление образно казано.

Катерина Рангелова, организатор към галерия "Марин Гогев": В Перник няма вода. Обаче в нашата галерия има.

Близо 30 художници са нарисували водата. Или липсата ѝ.

Валентин Лазаров-Делийски, художник: Риба на сухо. Аз поне така се чувствам. Далече в дъното се вижда нещо сиво. Може би вода, може би язовир "Студена". Но много далече. Много малко.

Неоптимистична изложба. Според художника и в реалността нямало много поводи за оптимизъм - въпреки някои уволнения.

Валентин Лазаров-Делийски, художник: Не смятам, че само с махане на някои длъжности и личности въпросът е решен.

Изложбата е само намигване към реалността. Ще остане поне още седмица. За да се види, че красивото е живо въпреки всичко. И макар, че да поискаш чаша вода тук е неуместно точно в този час, в галерията не са забравили за цветето. И то трябвало да живее - въпреки всичко.