НОВИНИ

Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически трусове и шпионаж

По повод поредната кибератака, този път у нас, еврокомисарят Мария Габриел заяви, че Европа изостава с инвестициите в киберсигурност. Тя припомни, че в следващия програмен период се предвиждат 4 милиарда евро за инвестиции, защото хакерските пробиви нанасят сериозни вреди на Европейския съюз. Вижте повече подробности от прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 16.07.2019
Чете се за: 02:23 мин.
У нас

Мария Габриел подчерта, че България е уведомила веднага Европейската комисия за пробива и изтичането на данни от НАП. Тя напомни, че както комисията, така и киберагенцията могат да окажат експертна и техническа помощ.

Мария Габриел, еврокомисар: Спомнете си само преди една година, 2018-та, имаше мащабна хакерска атака спрямо европейските институции, тази година в Германия милиони лични данни на журналисти и политици също предизвикаха голяма тревога. Това, което за нас сега е важно - най-напред имаме влязъл в сила Закон за киберсигурност от 27 юни. Според него, по искане на държавата членка, подчертавам, че водеща е ролята на България, може да се поиска оперативна помощ. Киберагенцията ни може много бързо да помогне чисто технически за установяване на инцидента и технически за това да бъде направен капацитета по-резистентен към атаки. Ние, като ЕК, в случай, че помощ ни бъде поискана, сме готови да изпратим експерти в България възможно най-бързо.

Вредите от хакерските атаки наистина са големи и засягат стотици милиони хора. Мария Габриел настоява Европейският парламент и Европейският съвет по-бързо да приемат предложението й за създаването на Европейски център, който да координира създаването на национални центрове по киберсигурност.

Един от основните аргументи е, че все повече атаките на хакери, които са успешни и струват на икономиката милиарди евро загуби, бъркат и в джобовете на хората.

Обръща се внимание, че у нас е атакувана електронна услуга за данъчно възстановяване. Според експерти, това може да е опит за изграждане на система за фиктивно отчитане на данъчни и осигурителни плащания.

;
WannaCry блокира мрежите на хиляди организации и бизнеса от 150 страни

Като най-големи се определят кибер-атаките, които са засегнали и ощетили най-много хора. Безспорно първенството държи WannaCry. Използвайки фишинг методи, той поема контрола върху системата, а извършителите искат откуп.

Преди две години в продължение на дни, мрежите на хиляди организации и бизнесът от 150 страни, включително Националното управление по здравеопазване на Великобритания (NHS), бяха блокирани от Wannacry. Нападателите поискаха огромна сума пари за отключване на зададения код.

Бангладешкият кибер банков обир прониква в глобалната система за парични трансфери SWIFT

Втора е Бангладешкият кибер банков обир. Хакерите проникват в глобалната система за парични трансфери SWIFT. Престъпната банда, отговорна за обира, възнамерявала да изтегли близо 850 милиона долара, преди една обикновена правописна грешка да предизвика подозрение. Все пак виновниците успяват да измъкнат около 81 милиона долара, от които само около 18 милиона са възстановени.

Кибератака срещу Citigroup разкри ниско ниво на сигурност при онлайн платформите на организацията

През 2011 г. кибератака върху финансовите услуги на Citigroup разкри ниското ниво на сигурност при онлайн платформите на организацията. Хакерите открили задна вратичка, която им дала достъп до ценни лични данни. Цялата информация за сметките на 200 000 клиента била изложена на показ, включително адреси, имена и финансови данни, с обща загуба на пари за компанията от около $2.7 милиона. Инцидентът се счита за най-катастрофалния провал в сигурността и ясно показва, че кибератаките взимат на прицел преди всичко слабостите във всяка онлайн инфраструктура.

В Естония дигиталният шпионаж се превърна в открита кибер война

В Естония, през април и май 2007 г., дигиталният шпионаж се превърна в открита кибер война. В рамките на седмица, вълните от DDoS атаки бяха насочени към засегнатите правителствени сървъри, включително тези, ангажирани в сферата на образованието, медиите и банкирането. В рамките на няколко дни, атаките осакатиха цялата икономика, ежедневието и разпределението на обществените услуги. Тези атаки накараха военните организации навсякъде по света да преразгледат важността на мрежовата си сигурност.

Редица политически кибератаки са приписвани на Русия

Има и редица кибер атаки, които са политически и преписвани на Русия. Бундестагът, Международната антидопингова агенция, фондацията на Сорос, партията на Меркел, Демократическата партия на САЩ - всички те са били обект на хакерски атаки.

Джулиан Асандж източи тайните на САЩ

Най-известен остава Джулиан Асандж, за чието освобождаване призовава хакерът ударил НАП. Асандж успява да се сдобие с най-желаните от Русия тайни на САЩ, като източва информация от сървъри на Пентагона и ЦРУ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене
Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене
Мащабен одит на системите за сигурност в държавните институции след кибератаката
Мащабен одит на системите за сигурност в държавните институции след кибератаката