НОВИНИ

Километрични опашки заради "черния петък" пред моловете

Най-дълго чаканият петък от мнозина - денят на големите намаления.Заради еуфорията около черния петък много фирими дори пуснаха служителите си днес, за да започнат с коледните покупки. През целия ден трафикът около столичните молове остана кошмарен, а полицаи регулират движението. Денят беше белязан и от десетки сигнали за нелоялни търговци. От Комисията за защита на потребителите са проверили 170 обекта в страната. Открити са близо 30 нарушения - най-често свързани с изкуствено завишаване на цени.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:03, 24.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В деня на "черен петък" километрични опашки се извиха още от сутринта и пред най-големия търговски център във Велико Търново. Стотици побързаха да се възползват от намаленията в магазините и да напазаруват подаръци за себе си и близките си хората. В повечето от магазините на стоките бяха с между 20 и 70% по-ниски от обикновените дни, а традиционно и тази година търговците отчетоха рекордно високи продажби. Повечето от хората обаче са категорични, че за разлика от европейските държави и САЩ, у нас масово голяма част от търговците злоупотребяват и всъщност дни преди черният петък вдигат цените на стоките, които в последствие продават на реалната им стойност.


;

Пътна полиция и цивилни служители на МВР подпомагаха предвижването на хора до големите търговски центрове в София днес. Много фирми бяха предпочели да пуснат служителите си, за да започнат с коледните покупки.

Още от сутринта пред големите търговски центрове в София се наредиха дълги опашки от коли и желаещи да пазаруват. Вътре също имаше доста хора, но малка част от тях носеха покупки.

Най-често срещаното намаление в един от столичните молове беше 10%, с толкова по-евтино се продаваха хранителни стоки, сувенири и книги. При дрехите масово намаленията варираха между 20 и 60 на сто за модели от по-стари колекции. Въпреки по-скоро символичните намаления, хората продължаваха да се тълпят в търговския център.

Във Велико Търново километрични опашки се извиха още от сутринта пред най-големият търговски център. И тук потребителите се съмняват,че обявените намаления до 70 на сто са реални.

Психолозите имат обяснение за големите тълпи.

Росица Йорданова, психолог: По мое мнение се случва една такава много силна тенденция, която води до това да удовлетвори някакви потребности на хората, нещо което маркетолози най-вероятно са разпознали и са използвали и това води до тази масова мания за пазаруването.

Експертите все пак съветват да бъдете внимателни, да не се хвърляте към необмислени покупки още първия ден, защото всъщност черният петък е традиция, която поставя началото на коледните намаления.

През целия ден продължаваха засилените проверки на Комисията за защита на потребителите. Най-честите измами по време на черния петък са фалшивите намаления и заблуждаване за ограниченост на стоките.

Кампанията продължава до неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събарят павилионите до пощата в Пловдив
Събарят павилионите до пощата в Пловдив
Над 140 абсолвенти взеха дипломите си от Висшето училище по агробизнес в Русе
Над 140 абсолвенти взеха дипломите си от Висшето училище по агробизнес в Русе