НОВИНИ

Ким Чен-Ун е на четвърто посещение в Китай

Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е на посещение в Китай, по покана на президента Си Дзинпин. Това е четвъртата му визита в Китай за по-малко от година. Визитата е на фона на предположенията, че скоро предстои втора среща на Ким Чен-Ун с американския президент Доналд Тръмп.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:01, 08.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Тържествената церемония за изпращането на Ким Чен - ун и съпругата му Ли Сол Джу от Пхенян се е състояла в понеделник, но беше показана днес, след пристигането им в Пекин. Двойката е пътувала с произведения специално за лидера брониран влак - както и при предишните три визити в Китай, а сегашната отново не беше обявена предварително. Придружават ги висши севернокорейски представители.

Посещението в Пекин става на фона на предположенията, че се подготвя нова среща между Ким Чен - ун и Доналд Тръмп. Първата беше миналия юни в Сингапур, а американският президент дори обеща скоро да бъде съобщено мястото на втората.

Само преди дни севернокорейският лидер заяви, че е готов по всяко време за нови разговори лице в лице с Тръмп, но същевременно предупреди, че Пхенян може да избере алтернативен път, ако Съединените щати продължат със санкциите и натиска над страната.

Според анализатори, това е бил ясен сигнал, че Северна Корея може да потърси варианти, различни от предлаганите от Вашингтон и да предприеме още по- тясно сближаване с Китай.

;

Според западни медии, днес севернокорейският лидер навършва 35 години. Рождената му дата никога не е обявявана официално от Пхенян, но в Северна Корея учители раздават бонбони на учениците по повод празника на лидера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Бабинден!
Днес е Бабинден!
​В Брюксел се събира Съветът по общите въпроси на Европейския съюз
​В Брюксел се събира Съветът по общите въпроси на Европейския съюз