НОВИНИ

Ким Чен-ун прие поканата на Доналд Тръмп да посети Белия дом

Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен ун в Сингапур. Първата между действащ американски президент и севернокорейски лидер. Резултатът е споразумение, с което Пхенян поема ангажимент за пълно премахване на ядрените си оръжия, а Вашингтон обещава гаранции за сигурността на страната. Изненадващо, президентът Тръмп обяви, че ще спре военните учения между Съединените щати и Южна Корея. Той съобщи, че Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:45, 12.06.2018
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Началото на паметния ден - ръкуване пред света с продължителност 12 секунди. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се изправиха един срещу друг на фона на хотел "Капела" и веднага демонстрираха добронамереност.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще имаме страхотен разговор, и огромен успех, огромен успех.
Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Пътят не беше лесен, но ние преодоляхме старите предразсъдъци, порядки и трудности, за да сме тук днес.

Близо 40 минути разговор очи в очи единствено в присъствието на преводачи, последван от дискусия в разширен формат - с членове на делегациите и работен обяд, с меню, комбиниращо вкуса на Изтока и Запада.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Наистина фантастична среща. Голям напредък. По-добре, отколкото можеше да се очаква. Сега отиваме да подписваме.
Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Днес проведохме историческа среща и решихме да оставим миналото назад. Предстои да подпишем исторически документ. Светът ще види огромна промяна.

Основното в текста е ангажимент за пълно премахване на ядрените оръжия от корейския полуостров в замяна на гаранции на сигурността на Северна Корея от страна на Съединените щати. Доналд Тръмп е получил уверения, че много скоро ще бъде унищожен севернокорейски полигон за ракетни изпитания. Но според анализатори, текстът съдържа твърде малко конкретика относно начина на постигане на целите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Санкциите ще отпаднат, едва когато сме сигурни, че ядрените оръжия вече не са фактор.

Неочаквано, президентът Тръмп обяви, че ще бъдат спрени съвместните военни учения между Южна Корея и Съединените щати, които нарече скъпи и провокативни. Ройтерс съобщава, че тези думи са предизвикали изненада сред американските военни и в Сеул.

По-рано севернокорейският лидер беше заявил, че разбира необходимостта от провеждането на ученията. Президентът Тръмп обаче похвали щедро събеседника си и не скри задоволството от разговорите.

Президентът Тръмп е подарил на Ким Чен-ун видео, подобно на филмова реклама, за "двама мъже, двама лидери, една съдба" и за светлото бъдеще пред страната след премахването на ядрения арсенал. Твърди се, че в един момент Ким Чен-ун подхвърлил на Тръмп: "Целият свят ни гледа и много хора вероятно си мислят, че това е сцена от научна фантастика."

Севернокорейският лидер подписа споразумението с писалка, подадена му от сестра му, като не докосна предоставената от домакините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Уикеда се оттегля
ДРУГИТЕ новини: "Уикеда" се оттегля
Бойко Борисов разговаря в Измир с Бинали Йълдъръм
Бойко Борисов разговаря в Измир с Бинали Йълдъръм