НОВИНИ

Ким Чен-ун се среща с южнокорейски делегати за пръв път, откакто е лидер

Ким Чен-ун ще се срещне с южнокорейски делегати на официална вечеря в Пхенян за пръв път, откакто пое поста на лидер на Северна Корея, предаде BBC. Кабинетът на южнокорейския президент потвърди, че в Пхенян е изпратена делегация.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
14:55, 05.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света
ким чен среща южнокорейски делегати пръв път откакто лидер

Една от целите на пратениците на Южна Корея е да инициират разговори между Севера и САЩ, както и да се обсъдят условията, при които Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Пратениците са от безпрецедентно високо ниво - началникът на разузнаването Сун Хун и съветникът по национална сигурност Чунг И-йонг. Според държавното радио на Северна Корея, двамата са били посрещнати от севернокорейския председател на комитета за мирно обединение Ри Сон Гуон. Южнокорейски делегати не са посещавали Севера от 2007 г. насам.

Чунг И-йонг, съветник по национална сигурност на Южна Корея: Ще доставим идеята на президента Мун Дже Ин за поддържане на диалога и подобряването на отношенията между Севера и Юга, както и за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Планирам да проведем задълбочени дискусии как да продължим диалога не само между Севера и Юга, но и между Севера и Щатите.
;

Отношенията между САЩ и Северна Корея бяха доста напрегнати преди Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, когато двете страни се заплашваха взаимно с пълно унищожение. Олимпийските игри бяха повод за възобновяване на преговорите между Севера и Юга, а двете страни се явиха под общ флаг.

Въпреки това, американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че няма „светлина в тунела“ в отношенията със Северна Корея, а САЩ и регионалните им съюзници трябва да продължат да „изолират Северна Корея дипломатически и икономически, докато не тя не се откаже от ядрената и ракетната си програма, припомня BBC.

;

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да преговарят със Северна Корея, ако тя първо премахне ядрените си оръжия. Макар че Северна Корея изразява готовност за преговори, външното ѝ министерство съобщи, че поставянето на предварителни условия за преговори от страна на САЩ е „абсурдно“:

Отношението на САЩ, което те показаха, след като изявихме готовност да диалог, ни кара да мислим, че те не са заинтересовани от възобновяването на преговорите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на птичи грип е открито в Генерал Тошево
Огнище на птичи грип е открито в Генерал Тошево
Хуманитарна помощ беше изпратена до анклава Източна Гута в Сирия
Хуманитарна помощ беше изпратена до анклава Източна Гута в Сирия