Здравният министър подкрепя исканията на медицинските сестри за по-високи заплати. В кулоарите на парламента Кирил Ананиев припомни, че правителството вече е направило практически стъпки за постигане на по-достойно заплащане в сектора.

Здравният министър посочи, че с решението на МС за отпускане допълнително на 30 млн. лв., както и с разпределението на бюджета на здравната каса за болнична помощ, в лечебните заведения ще постъпи ресурс, който може да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ще направя среща с директорите на лечебните заведения, на които аз съм принципал, и с моите познания в областта на финансите и икономиката мога да им помогна как да направят разпределението на разходите, които трябва да направят, така че най-ефективно да се използват тези средства.

- А от кога реално ще се получи увеличение на заплащането?

- С този ресурс, с който те ще получат могат да си увеличат заплатите още от самото начало на годината.

Но реализация на искането на медицинските сестри за стартово възнаграждение от две минимални за страната заплати министърът вижда като възможно в рамките на две-три години.

МЗ поиска 20 дни отсрочка за заплатите на медицинските сестри

МЗ поиска 20 дни отсрочка за заплатите на медицинските сестри

В срок от 20 дни ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти съгласно колективния трудов договор. Това стана ясно след среща в здравното...

Във връзка със случаите на морбили в страната в пленарната зала министър Ананиев заяви, че до момента в министерството е докладвано за 52-ма заболели. Териториално са засегнати три области - Благоевград, София-град и София-област, като по-голямата част от болните са неваксинирани деца до 18-годишна възраст.

И все пак 15 от заболелите имат по една имунизация, а има случай на хоспитализиран над 30 години, който е с два приема на ваксина срещу морбили.

Над 50 са случаите на морбили в страната

Над 50 са случаите на морбили в страната

Общо 51 са вече случаите на морбили в страната до този момент. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с разпростр...