НОВИНИ

Кирил Ананиев подкрепя исканията на медицинските сестри за по-високи заплати

Здравният министър подкрепя исканията на медицинските сестри за по-високи заплати. В кулоарите на парламента Кирил Ананиев припомни, че правителството вече е направило практически стъпки за постигане на по-достойно заплащане в сектора.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:45, 01.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Здравният министър посочи, че с решението на МС за отпускане допълнително на 30 млн. лв., както и с разпределението на бюджета на здравната каса за болнична помощ, в лечебните заведения ще постъпи ресурс, който може да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ще направя среща с директорите на лечебните заведения, на които аз съм принципал, и с моите познания в областта на финансите и икономиката мога да им помогна как да направят разпределението на разходите, които трябва да направят, така че най-ефективно да се използват тези средства.

- А от кога реално ще се получи увеличение на заплащането?

- С този ресурс, с който те ще получат могат да си увеличат заплатите още от самото начало на годината.

Но реализация на искането на медицинските сестри за стартово възнаграждение от две минимални за страната заплати министърът вижда като възможно в рамките на две-три години.

;

Във връзка със случаите на морбили в страната в пленарната зала министър Ананиев заяви, че до момента в министерството е докладвано за 52-ма заболели. Териториално са засегнати три области - Благоевград, София-град и София-област, като по-голямата част от болните са неваксинирани деца до 18-годишна възраст.

И все пак 15 от заболелите имат по една имунизация, а има случай на хоспитализиран над 30 години, който е с два приема на ваксина срещу морбили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава визитата на Ким Чен-ун във Виетнам
Продължава визитата на Ким Чен-ун във Виетнам
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков посъветва премиера да си почива повече
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков посъветва премиера да си почива повече