COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Китай намалява вносните мита от януари

Пекин ще намали митата за внос на повече от 850 продукта, между които замразено свинско месо, от следващия месец, съобщи финансовото министерство в понеделник, тъй като властите се борят със сериозен недостиг на месни продукти.

от БГНЕС
21:43, 26.12.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Китай намалява вносните мита от януари

Китайското свинепроизводство е ударено от африканска чума по свинете, което доведе до избиването на повече от милион животни, според официалната статистика, и до удвояване на цената на свинското.

В съобщението се казва, че митата за замразено свинско месо ще спаднат от 12 на 8 процента от 1 януари.

Този ход изглежда не е свързан със засилващата се търговска война между Китай и САЩ, поради която Вашингтон и Пекин обменят налози върху стоки на стойност 100 милиарда долара. Доналд Тръмп обаче обяви списък със снижени мита върху много артикули, които китайските компании купуват от САЩ, като свинско и технологични стоки.

Анализатори заявиха, че този ход е индикация за желанието на Китай да покаже, че е готов за споразумение със САЩ за намаляване на някои налози и за постигане на по-широк пакт.

"Ходът към понижаване на вносните мита отразява желанието на правителството да потвърди позицията си към света по отношение на по-свободната търговия на фона на търговската война", заяви Гари Нг, икономист от Natixis. „Вътрешното понижаване на митата за внос е полезно за намаляване на разходите за бизнеса и потребителите.“

Държавния съвет заяви в изявление, че промените ще оптимизират "търговската структура и ще насърчат висококачественото развитие на икономиката".

Налозите ще бъдат намалени и за други храни като риба, сирене и ядки, фармацевтични продукти, части за производство на смартфони и редица химически продукти.

С намаляването на стадата от свине в Китай с около 40% властите обявиха план за възстановяване до 2021 г. на производството на свинско месо до нивата преди чумата.

Вносът на месо достигна рекордно високо ниво през ноември в Китай, като е със 151 процента по-голям спрямо година по-рано.

От 1 юли Китай също така ще намали допълнително митата за някои технологични продукти, се казва в изявление на уебсайта на финансовото министерство. Тези стоки включват принтери, части за аудио рекордери и пейсмейкъри.

Митата върху някои видове приемници на сателитна телевизия ще паднат от 10 на 5 процента, се посочва в изявлението на министерството.

Стоките от страни като Нова Зеландия, Перу, Коста Рика, Швейцария, Исландия, Австралия, Южна Корея и Пакистан, също ще бъдат облагани с още по-ниски налози при предоговаряне на търговски споразумения, се казва в съобщението.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Ветровито и днес
Ветровито и днес