НОВИНИ

Китай предупреди протестиращите в Хонконг да не си играят с огъня

Китайските власти предупредиха демонстрантите в Хонконг "да не си играят с огъня" и "да не подценяват решимостта на централното правителство". Девета седмица градът е арена на антиправителствени протести, започнали като недоволство срещу вече оттеглен проектозакон, който разрешава екстрадиране на задържани за съд в континентален Китай.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:02, 06.08.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Антикитайски сили стоят зад насилието в Хонконг, заяви китайски говорител. Изявлението се тълкува като курс към твърд подход и отказ за преговори по исканите политически реформи.

Говорител: Искам да предупредя всички тези престъпници. Не оценявайте грешно ситуацията и не бъркайте сдържаността със слабост. Не подценявайте силата на правосъдието в Хонконг за опазване на върховенството на закона, на мира и реда.

Ден по-рано администраторката на Хонконг Кари Лам обвини протестиращите, че използват законопроекта за екстрадиция като прикритие за други цели.

Градът е част от Китай по системата една страна две системи. Този принцип гарантира, че той ще запаси собствена правосъдна система, законодателство и икономически модел.

Демонстранти дадоха за първи път пресконференция, макар и маскирани. Те порицаха насилието от страна на силите на реда и призоваха властите да не посягат на демокрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рууни подписа с Дарби Каунти
Рууни подписа с Дарби Каунти
74 години след Хирошима: Премиерът Абе призова за световно ядрено разоръжаване
74 години след Хирошима: Премиерът Абе призова за световно ядрено разоръжаване