НОВИНИ

Китай призовава ЕС за съвместна декларация против търговската политика на САЩ

Китай настоятелно призовава Европейския съюз за издаване на твърда съвместна декларация против търговската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на върха ЕС-Китай в Пекин на 16 и 17 юли, но е изправен пред съпротива, предаде Ройтерс, позовавайки се на европейски представители.

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 03.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
китай призовава съвместна декларация против търговската политика сащ

На срещи в Брюксел, Берлин и Пекин китайски представители, сред които вицепремиерът Лю Хъ и първият дипломат на Китай Ван И, са предложили обединение на двете икономически сили и предлагат да отворят още повече китайския пазар като жест на добра воля.

Едно от предложенията е Китай и ЕС да започнат съвместни действия срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО).

;

Европейският съюз обаче, който е най-голямото търговско обединение в света, е отхвърлил идеята да се обедини с Пекин срещу Вашингтон, са казали пред Ройтерс петима европейски представители и дипломати. Вместо твърда съвместна декларация на срещата на върха този месец Брюксел предлага по-умерено комюнике, в което се изтъква привързаността на двете страни към многостранната търговска система и обещанието да се учреди работна група за модернизиране на СТО, посочват европейски представители.

Лю Хъ бил заявил в неофициален разговор, че Китай е готов да определи за първи път кои сектори може да отвори за европейски инвестиции на тазгодишната среща на върха, в която се очаква да участват и президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян, както и високопоставени ръководители от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия развали прокобата на дузпите и е на 1/4-финал
Англия развали прокобата на дузпите и е на 1/4-финал
Жан Клод Юнкер: Евросъюзът ще има свой корпус от 10 000 души до края на 2020 г.
Жан Клод Юнкер: Евросъюзът ще има свой корпус от 10 000 души до края на 2020 г.