COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Китай инвестира над милиард евро у нас

Китай предоставя 2 млрд. евро на държавите от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1", като близо 75 % от тези средства са предвидени за България. Новините са от финансов форум в София.

Николай Минков
от Николай Минков
20:07, 05.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

През 2017 година Българската банка за развитие е сключила с Китайската банка кредитни споразумения за над 100 млн. евро, заяви министърът на икономиката по време на форума.

Емил Караниколов - министър на икономиката: ББР сключи с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестциони проекти на стойност 80 млн. евро. Бе сключено и споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро с ЕКСИМ - Банката на Китай, за финансиране на българския бизнес.

Управителят на Китайската банка за развитие припомни, че близо 110 млрд. долара кредити са отпуснати по програмата "Един път - един пояс", по-известна като новият път на коприната. Той обаче предупреди за редица финансови рискове.

Хуайбан Ху - председател на УС на Китайската банка за развитие: Регионът на Централна и Източна Европа през 2018-а се справя много добре, икономиката бележи ръст, същевременно продължава да има нестабилност. Расте дългът, производителността не е голяма, пазарите са непредсказуеми.

Нови 2 мрд. евро ще предостави Китай на Централна и Източна Европа, част от които ще получи България.

Стоян Мавродиев - председател на УС на ББР: Това ще ни даде голяма гъвкавост, както да се правят проекти за пътна инфраструктура, ЖП-инфраструктура, земеделие, енергийна инфраструктура, информационни технологии, стартъпи, малки и средни предприятия и много други.

Утре в Министерския съвет ще бъде подписано официалното споразумение за сътрудничество между Китайската банка за развитие и Българската банка за развитие.

На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и председателят на държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Освободиха от ареста бившия съдия Мария Иванова, обвинена в пране на пари
Освободиха от ареста бившия съдия Мария Иванова, обвинена в пране на пари