COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Китайски апарат изпрати първите кадри от обратната страна на Луната

Бецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини в света днес. За първи път космически апарат кацна на обратната страна на Луната, страна която ние никога не виждаме. Така тази загадъчна за нас част от нашия спътник ще започне да бъде опознавана по-добре. Апаратът "Чанъе 4" изпрати и първите снимки отблизо от повърхността ѝ.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:00, 03.01.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Животът

Това са първите кадри от непознатата тъмна страна на Луната, заснети от близко разстояние.Повърхността й е осеяна с много по-дълбоки кратери, отколкото близката. Виждаме я благодарение на китайски космически апарат, който носи името на богинята на Луната в китайската митология.

"В 10 часа и 26 минути тази сутрин лунната сонда "Чанъе-4" извърши успешно кацане на далечната страна на Луната".

"Чанъе-4 " изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята.Това стана през китайски сателит, позициониран миналия месец май в лунна орбита."Чанъе-4" беше изстрелян на 8 декември миналата година.

Ву Вейрен, главен инженер на лунната изследователска програма на Китай: "Отиването до Луната или срещата с богинята Чанъе е хилядолетна мечта на китайския народ."
;

Скритата и затова наречена тъмна страна на Луната е с много по-дебела кора от близката."Чанъе 4" кацна близо до Южния полюс в кратера фон Карман, наречен на името на американски учен.Кратерът е в басейн с диаметър около 2 500 километра и дълбочина 12 километра.

Придружаващият спускаем апарат ще навигира в трудни условия и ще извърши редица експерименти и изследвания. Най-интересният е доставянето на семена и яйца на насекоми, за да се провери дали могат да се развият. Радар ще изследва повърхността на дълбочина 100 метра и ще комбинира данните с видеоматериал от камери.

Дозиметър, разработен в Германия, ще измерва радиацията в полето на приземяването на "Чанъе 4". Резултатите ще са ключови в подготовката на полети на хора до Луната. Предстои полета и на "Чанъe 5", който ще донесе лунни проби. Китай планира да изпрати свои космонавти до единствения ни естествен спътник до 2036 та година. Последният пилотиран полет с кацане до земния спътник е мисията на "Аполо 17" през 1972 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АПИ: Без глоби до 15 януари при липсата на винетка
АПИ: Без глоби до 15 януари при липсата на винетка
​Средиземноморската диета е най-здравословна
​Средиземноморската диета е най-здравословна