НОВИНИ

Китайски културен център в София

Най-големият Китайски културен център в Югоизточна и Централна Европа беше открит в София.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:58, 24.11.2017
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Калиграфия, чайни церемонии, живопис... Не, това не е Китай, а централната част на София. Китайският културен център. Простира се на 8 етажа, на площ от 4000 квадратни метра.

Защо България е избрана за изграждането на най-големия Китайски културен център в района?

Джан Хайджоу, посланик на Китай в България: Знаете ли, това е символ на общото желание за развитие на отношенията и сътрудничество между двете държави.

Китай и България традиционно са приятелски държави. Ние никога няма да забравим, че Вашата страна беше втората, която призна и установи дипломатически отношения с нас. През 2014-та година, по време на посещението на тогавашния президент на България Росен Плевнелиев в Китай, двете държави подписаха меморандум за изграждане на културни центрове. А през 2015-та година двете министерства на културата подписаха споразумение.

Центърът е създаден с подкрепата на Китайското Министерство на културата и Нинбо - града, край който се намира най-натовареното пристанище в света и откъдето са повечето китайци, които живеят в България.

Джан Сю, зам. министър на културата на Китай: Наричат България "райска градина" и за това все повече китайски туристи посещават страната ви. България е важна държава по линията "Един пояс, един път". И за Китай е от голямо значение изграждането на културни центрове между двете държави.

БНТ: А каква ще бъде ролята на Центъра?

Джан Хайджоу, посланик на Китай в България: Според мен има много добра перспектива за културния обмен между Китай и България. И двете държави имат многогодишни истории, цивилизации. За това обменът може да е много силен. И културният център ще играе важна роля в тази посока. Особено в литературата. Много китайски автори се превеждат в България, но и български книги вече се търсят в Китай. В сътрудничеството 16+1 вече има създадени много такива връзки. Очакваме в бъдеще все повече български творци да посетят Китай.

В културния Център почитателите на Изтока могат да открият всичко вълнуващо от съвременната и древната култура на Китай.

БНТ: Какво предстои в програмата на Центъра?

Ю Лу, оперативен директор на Китайския културен център: В Центъра ще има много изложби, спектакли, музикални представления, ще се прожектират филми, ще има дори курсове по готвене. Искаме чрез нашата дейност, българите да опознаят Китай.

БНТ: Вие сте за първи път в България. Какви са Ви първите впечатления от нашата страна и от българската култура?

Ю Лу, оперативен директор на Китайския културен център: В сравнение с блясъка на Западна Европа и с динамичния живот в Съединените щати, трудно е истинската красота на страна като България да бъде осъзната само за няколко дни. Първото нещо, което ме очарова е българската кухня. А що се отнася до София - това е град богат на история и култура и в същото време има много модерен облик. Аз наистина се надявам все повече хора да видят красота на вашата столица.

За почитателите на Изтока, новият културен оазис е с адрес улица "Раковски" 77.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третокласен път в община Петрич беше ремонтиран основно
Третокласен път в община Петрич беше ремонтиран основно
Заразата от хепатит А в Пловдивско не е от замърсени храна или вода
Заразата от хепатит А в Пловдивско не е от замърсени храна или вода