НОВИНИ

Китайци купуват все повече имоти в Гърция

В Гърция все повече китайци купуват недвижими имоти. 29-годишната Лиан е била счетоводител в Китай, но ослепителното слънце и изгодните цени я привличат към Гърция. Решава да купи имот в Атина.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:01, 30.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

29-годишната Лиан е била счетоводител в Китай, но ослепителното слънце и изгодните цени я привличат към Гърция. Решава да купи имот в Атина.

Лиан Вънмин: "Мога да купя два или три апартамента в рамките на 250 000 - за същата сума в Пекин може да се купи един апартамент на хубаво място от 30 квадратни метра. Разликата е огромна, нали?"

Лиан възнамерява да купи апартамент в Атина за себе си и още един, който да дава под наем, например на сайт за предоставяне на имоти за настаняване на туристи. Към ниските цени на имотите се добавя и щедрата програма "Златна виза" на гръцкото правителство, която ще даде възможност на Лиан да пътува в много европейски страни.

Програмата предоставя разрешение за пребиваване от пет години за инвеститори от страни извън Европейския съюз. А размерът на необходимата инвестиция в недвижими имоти е четвърт милион евро. Точно толкова е цената на тристаен апартамент с изглед към Акропола.

Йоанис Анастасиадис, бизнесмен: "На първо място за тях е възможността да получат разрешение за пребиваване, на второ място възможността да инвестират и едва след това са климата и природата в Гърция."

Китайските купувачи на имоти в Гърция са много. От общо 3404 разрешения за пребиваване, издадени след началото на програмата Златна виза през 2013 година - 1707 са за китайци.

Адам, китайски купувач: "В Гърция има много възможности за бизнес, и още - това е най- красивата страна с великолепна брегова ивица и чудесно време."

Чуждите инвестиции в имоти са скочили почти двойно през миналата година и са 287 милиона евро. Това предизвиква и раздвижване на пазара, а цените на недвижими имоти започват леко да пълзят нагоре, след тежката криза, от която страната бавно започва да се възстановява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андон Дончев: Агенцията за българите в чужбина има твърде големи права
Андон Дончев: Агенцията за българите в чужбина има твърде големи права
Американската армия разполага над 5000 военни по границата с Мексико
Американската армия разполага над 5000 военни по границата с Мексико