Очаквана развръзка от президентските избори в Румъния. На втори тур един срещу друг ще се изправят досегашният държавен глава Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила.

Йоханис печели почти два пъти повече гласове от съперничката си - 39 на сто, а Дънчила - 22 на сто.

Вижте повече в прякото включване от Букурещ на журналиста Стилиян Деянов във видеото.

Вчерашният вот ще се запомни с най-ниската изборна активност на първи тур на президентски избори от 30 години - едва 47 на сто. Това, както и изглеждащата сигурна крайна победа на Клаус Йоханис, го накара да призове избирателите да не се демобилизират.

Клаус Йоханис: Битката със социалдемократите не е приключила. Имаме още една - да спечелим след две седмици. За втория тур се обръщам към участниците в протестите да гласуват. Скъпи румънци, гласувайте за една нормална страна.

Всъщност единствено ниската избирателна активност предпази от още по-нисък резултат Социалдемократическата партия, загубила почти половината от гласовете си спрямо предишните президентски избори. Само мощните и местни структури успяха да извоюват резултат над 20% на бившия премиер Виорика Дънчила.

Виорика Дънчила, лидер на Социалдемократическата партия: Показахме, че сме до румънците. Надяваме се през следващите две седмици да са на наша страна, включително и тези, които бяха на друго мнение. Надявам се заедно да спечелим изборите.