НОВИНИ

​В Германия се провеждат ключови избори

Резултатите ще покажат каква е подкрепата за политиката на канцлера Ангела Меркел спрямо бежанците. Очаква се антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" да спечели добри позиции. Заради важността на вота германците нарекоха днешния ден Супернеделя.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:14, 13.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Огромна оранжева мечка - символът на Берлин беше в центъра на шествие против антиимгрантските настроения в Германия.

" Ние сме много. Берлин против нацистите", с този лозунг демонстрантите защитиха позциите си в навечерието на изборите в три провинции, които ще покажат как Германия се отнася към официалната политика към мигрантите.

Социалдемократите от управлаващата коалиция призоваха към активност в днешния вот. Това според тях ще означава победа за демократичните партии.

Няма да гласувам, защото не съм от нито една от трите провинции, но ще стискам палци каза канцлерът Ангела Меркел, която отново защити политиката си на отворени врати спрямо мигрантите.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Днес, над 90 процента от хората казват следното: "Ако някой наистина бяга от война, терор и "Ислямска държава" той трябва да получи защита сред нас". Така че това е по-важно, отколкото да успеем да върнем някого, който не е дошъл заради война, а по икономически причини".

В Берлин против Меркел протестираха демонстранти едновременно с поддръжниците на канцлера. В Магдебург, антиимигрантската партия "Алтернатива за Герматния" издигна лозунга "Достатъчно!"

Андре Погенбург, кандидат на "Алтернатива за Германия" : Наблюдаваме политика, при която нашата социална държава, нашите морални ценности и нашата германска идентичност се продават като на базар.

Очаква се "Алтернатива за Германия " да получи най-много гласове в Саксония Анхалт - 18-19 ппроцента. Ако това се сбъдне, резултатът ще е най-добрият за формацията, основава от професор по икономика през 2013 година като партия срещу еврото.

Близо 13 милиона германски избиратели гласуват днес за местни парламенти в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксовия -Анхалт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират ранните туристически записвания за България
Спират ранните туристически записвания за България
ДСБ решава дали да остане в Реформаторския блок
ДСБ решава дали да остане в Реформаторския блок