НОВИНИ

Предстои ключово гласуване в британския парламент

Британският министър-председател Борис Джонсън е изправен пред нова битка в парламента днес, след като снощи претърпя поражение. Депутатите си върнаха контрола над Камарата на общините и днес ще подложат на гласуване законопроект за блокиране на Брекзит без сделка.

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 04.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Камарата на общините гласува текст, чрез който предвиденият за 31 октомври Брекзит може да бъде отложен. Текстът беше одобрен с 328 гласа срещу 301 против.

В негова подкрепа се обединиха както опозиционни депутати, така и 21 представители на управляващата партия. "Бунтарите" по-късно бяха изключени от редиците на консерваторите.

След гласуването тази нощ парламентът си върна контрола и иззе дневния ред на правителството, за да започне обсъждане на законопроекта за блокиране на Брекзит.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: "Този вот означава, че парламентът е на ръба да провали всяка сделка, която бихме могли да постигнем".

Борис Джонсън заяви, че не иска избори, но те са единственото решение. Отговорът на Джереми Корбин не закъсня:

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: "Той иска да внесе процедура за общи избори. Чудесно. Но първо да приемем проектозакона, така че излизането без сделка да отпадне от масата за преговори".

Гласуването на текста се очаква да бъде днес. Също днес Борис Джонсън вероятно ще поиска предсрочен вот. За да има такъв обаче, е нужно одобрението на две трети от депутатите.

Министър-председателят вече загуби мнозинство в парламента, след като депутатът Филип Лий се присъедини към малката проевропейска партия на либералдемократите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки
Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки
Иран ще освободи 7 членове на екипажа на задържания британски танкер
Иран ще освободи 7 членове на екипажа на задържания британски танкер