НОВИНИ

Към 11.30 часа: 21% е избирателната активност на референдума в Катуница

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:08, 13.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

1876 души имат право да гласуват на референдума в Катуница, след 11.30 часа избирателната активност показва 21% или 395 човека вече са упражнили своето право на глас.


;

За да е легитимен референдумът 40% от имащите право на глас трябва да са гласували или това са около 750 човека. А за да е успешен, половината от тях трябва да са отговорили положително на зададения въпрос.

Таня Николова: Вече трябва човек да има позиция по въпроса. Достатъчно разбираем ли е въпроса? Мисля, че да, защото първата дума е против, това е важно да не обърка хората. Не случайно толкова много болести вече има, то ние се намесихме много яко в природата и сега тя ни връща .
Стефан Дремов: Ние жителите не трябва да позволяваме тия кариери да се разширяват и да копаят надолу, защото има опасност водата на селото да пресъхне, да се замърси и се нарушава екоравновесието на природата.
Не, не искаме кариера, има достатъчно унищожени ниви, няма нужда от повече.

От фирмата-концесионер заявиха за БНТ, че референдумът е незаконен. Собственикът казва, че притежава своя лична земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея. Той изтъкна, че добивът ще бъде само до водното ниво, което според него не е проблем за подпочвените води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември, смята Караянчева
Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември, смята Караянчева
Почина детето, блъснато от джип във врачанското село Търнак
Почина детето, блъснато от джип във врачанското село Търнак