НОВИНИ

Към 23 ч. огънят в Кресненско все още не е потушен, гасенето продължава и утре

И към момента ситуацията в с. Влахи продължава да е тежка. Заради бурния вятър огънят постоянно се разраства и дежурните екипи се опитват да го овладеят. Около обяд огнената стихия проби просеките и стигна на три километра от къщите. Борбата с огъня вече продължава десет часа. Според министърът на вътрешните работи Валентин Радев няма опасност за хората, но ситуацията е тежка. Огнището около пътя Е-79 е овладяно, но не напълно потушено. И утре гасенето на пожарите ще продължи. По-рано днес кметът на Кресна заяви, че е готов да предостави помощ на онези, които са загубили домовете си заради огъня.

bnt avatar logo
от БНТ
23:03, 28.08.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Усложни се обстановката заради вятъра, основно. Спасихме селото, евакуира го областният управител. Надяваме се , че няма повече да се засегнат къщите от огньовете около всички страни там около Влахи. Скалата е по-спокойно, изцяло сме съсредоточени там. С премиера сме във връзка постоянно. По едно време се наложи да потърсим помощ. Видяхте вертолетите. Аз даже им засичах времето . В едната посока отиваха до Влахи на всеки 4 мин. На 2 мин. изсипваха по една пожарна буквално. Водоемът се пада между Влахи и Ощава . Масирано, но огънят е много силен и продължаваме да се притесняваме. Засега пазим парка „Пирин“. Екипажите на отряд 28 са готови евентуално да дойдат и да подменят екипажите от Министерството на отбраната.
;

Жителите на село Влахи, които бяха изведени от домовете си, са настанени при близки и роднини в съседни села.

Днес в началото на евакуацията семейство, което отглежда рядка порода коракачански овце и кози отказа да напусне къщата си. След телефонни разговори с кмета на Кресна и с областния управител те бяха убедени да се евакуират.

Елена Седефчова, с. Влахи: Няколко човека сме във Влахи като доброволци. Има много пожарни. В центъра на селото сме. Допуснаха ни тук, защото сме доброволци. Така сме близо до дома и животните си.

Кметът на община Кресна Николай Георгиев каза, че са изгорели 10 къщи, като 3 от семействата са постоянно живеещи в Ощава и Стара Кресна, и нямат други домове, затова се налага спешно да бъде решен проблема с подслона им. Домът на Йосиф Ковачев е сред тежко пострадалите при пожара. Изгорял е покривът на къщата, както и лятната кухня до нея.

Йосиф Ковачев: Всичко изгубих. Преди да стане пожара почина жена ми, сега ще е погребението. Що имах парички изгоряха, изгоря ми всичко, нямам нищо вече.
;

Хората, чиито домове пострадаха при бедствието се надяват на помощ от държавата.

Добрил Ковачев: Надяваме се на някакво парично обезщетение да може да се почне пак наново живота и най-вече покрива да се направи на къщата защото времето няма да кара все така. Идва зима. И дърва, за него дърва най-вече.

От общината в Кресна казаха, че ще осигурят временен подслон за семействата загубили домовете си.

Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Обмисляме хората, които са останали без домове, на първо време да им закупим по една палатка, от Българския червен кръст са осигурили одеала, чершафи, възглавници, храна за първа необходимост.

Предстои общинският съвет в Кресна да реши каква финансова помощ ще отпусне на пострадалите семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава гасенето на пожара и край Сопот
Продължава гасенето на пожара и край Сопот
Иракският град Тал Афар е почти напълно освободен от ИД
Иракският град Тал Афар е почти напълно освободен от ИД