НОВИНИ

Кметове в Благоевградско искат повече правомощия за селата

Повече правомощия поискаха кметовете на селата в община Благоевград. Те настояват и за собствен бюджет, за да могат да извършват належащи ремонти или други дейности, с които да подобрят живота в малките населени места. Кметовете отчитат, че все повече хора се връщат да живеят в селата около Благоевград, но искат да има изградени пътища, да няма проблеми с водата и да има детски площадки.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
10:01, 09.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Проблем за кметовете на малките населени места е, че работят сами. Настояват да имат сътрудници, защото когато са извън селото, хората не могат да бъдат обслужвани, а кметствата остават затворени.

Ангел Младенов, кмет на село Зелен дол: „Би могло някой на 4 часа или нещо от този род. Но за големите населени места като Покровник, Падеж, това са хора, които 1000 и няколко човека там задължително трябва да има по един сътрудник.

Кметовете на селата казаха, че непрекъснато пишат докладни до общината за дребните разходи, които им се налагат. Причината е, че нямат собствен бюджет. Често разчитат на помощ от хората в селата.

Ангел Младенов, кмет на Зелен дол: Сега например трябва да си купя хартия или нещо от този род, пиша там в общината, кога ще е тая. А като ида до там отивам и си купувам. И аз се надявам тези политици да го решат този въпрос кардинално и тези пари да са директно за малките населени места селата. Те сега отиват в общинския съвет и те решават, че не става и край приключваме ние.

Местните хора пък се надяват, че ще се намерят пари, за да се решат проблемите им.

Методи Цонев, кмет на село Покровник: Трябва да се направят много неща, най-вече инфраструктурата, там е сериозният проблем, защото има още няколко улици, които са на земна основа, има кал.

От Община Благоевград казаха, че тази година са предвидени повече пари за селата - около 2 млн. лв., с които ще бъдат направени ремонти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранното записване може да ни спести до 50% от разходите за лятната почивка
Ранното записване може да ни спести до 50% от разходите за лятната почивка
Испания ще назначи над 1700 служители заради Брекзит
Испания ще назначи над 1700 служители заради Брекзит