НОВИНИ

Кметът и общинският съвет положиха клетва в столицата

Днес беше първото заседание на Столичния общински съвет след изборите. На него в длъжност встъпи новият стар кмет на София - Йорданка Фандъкова. Заедно с нея и новоизбраните кметове на райони и на кметства. Клетва положиха и новите общински съветници. Цанка Николова обобщава събитието и коментарите.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:17, 12.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Общинските съветници през следващите четири години ще бъдат 61, като 27 от тях са от ГЕРБ, 15 от БСП, 12 от Демократична България, четирима от ВМРО, двама от "Атака" и един независим. През новия мандат кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да има нови ресори, сред които са строителство, дигитализация, инвестиции и транспорт. Освен нов стар кмет, София има и нов стар председател на Столичния общински съвет - това е Елен Герджиков.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: С това започваме, с една от най-важните ни задачи, а именно справянето с презастрояването разбира се заедно с работата по промяната в Общия устройствен план. Две конкретни стъпки - промяната в ОУП, но и промяна в Законите, която да позволи да положим максимални усилия и да отговорим на очакванията на хората в тази сфера.
Елен Герджиков, председател на СОС: Общинският съвет наистина може да работи по-добре, стъпвайки на един по-съвременен правилник и отговаряйки на очакванията на хората, които са в посока на повече прозрачност, по-открита работа и повече участие предимно на гражданите в работата на ОбС и в разглеждането на отделните теми и доклади в него.
Альоша Даков, общински съветник от БСП за България: Избраните общински съветници от групата на БСП за България ще имаме възможност да предложим работещи решения за решаване на проблемите в София и на Столична община. Очаквам на база на нашите конкретни предложения да намерим подкрепа и в другите политически групи в Общинския съвет.
Борис Бонев, независим: - Ще взимам винаги страната на гражданите, това е ясно. Аз самият съм част от гражданското общество, години наред сме работили за това София да се развива по-добре.

Когато се дават аргументирани, адекватни предложения за решаване на някакъв проблем, независимо от коя страна идват, те трябва да бъдат подкрепени.

През следващите четири години общинският съвет ще има 27 съветници от ГЕРБ, 15 от БСП, 12 от Демократична България, четирима от ВМРО, двама от Атака и един независим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор на камион избяга след като блъсна и уби дете в Русе
Шофьор на камион избяга след като блъсна и уби дете в Русе
Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия
Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия