НОВИНИ

Кметът на Божурище остава в ареста

Кметът на Божурище остава в ареста. На Георги Димов, заместничката му, както и на служителка от общината ще бъдат повдигнати обвинения. Прокуратурата ще поиска кметът да бъде отстранен от длъжност. Повече подробности в прякото включване в обедните ни новини от Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:17, 29.05.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

На кмета на Божурище ще бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, а именно неизпълнение на служебни задължения.

На неговата заместничка и на служителка в общината, която е директор на дирекция, пък ще бъдат повдигнати обвинения за издаване на документи с невярно съдържание, а именно защото те са удостоверили, че обявите за търговете са били на публично място в общината необходимия брой време и са били публикувани на интернет сайта на общината. Прокуратурата твърди, че според доказателствата обявата е била на интернет сайта на общината само един час преди началото на търга.

Сделката пък е сключена веднага, след като търгът е приключил, без да се изчака срокът на обжалване и въпреки че, чрез кмета една от фирмите участнички е подала жалба срещу този търг.

Самите договори са сключени на 27 декември - в първия работен ден след коледните празници. Четиримата купувачи са получили своите коледни подаръци.

Сийка Милева, прокурор: В рамките само на един работен били сключени договори за продажби със спечелилите кандидати. Същите договори били вписани в Агенция по вписванията в Сливница, отписани от актовите книги на общината и предадени на новите собственици. Следва да се отбележи, че имотите са закупени на цена от 2 лв и 16 ст, при условие, че гранични на тях имоти са около 40-50 евро.
Генка Брезашка, прокурор: Ще проверим всичко в хода на разследването. Всички факти ще бъдат проверени и установени, след което ще се предприемат необходимите действия. Не атакуваме и разследваме, по-скоро разследваме, а не атакуваме длъжностно престъпление и нарушение и неизпълнение на служебни задължения на кмета и на други длъжностни лица от кметството.

Вероятно по това разследване ще има и други обвиняеми, тъй като се проверява дейността на лицензираните оценители, които са дали тази оценка от 2,16 стотинки на квадратен метър апетитна земя.

Другото, което стана ясно, че наистина единният от купувачите е фирма,, която се управлява от бащата на кмета. Следователката от Националното следствие, която е получила другия апетитен имот, ще бъде проверявана и от Инспектората на ВКП.

Разбра се още, че кметът получава годишна заплата в размер на 22 000 лева и въпреки това е получил кредит от банка на стойност 1 млн. лева като физическо лице.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щаб за борба с морбили с мерки срещу нарастване на броя на заболелите
Щаб за борба с морбили с мерки срещу нарастване на броя на заболелите
Валери Симеонов отрече за напрежение в Обединени патриоти
Валери Симеонов отрече за напрежение в "Обединени патриоти"