НОВИНИ

Кметът на Чупрене остава в ареста

Кметът на Чупрене остава в ареста. Специализираният наказателен съд прецени, че Ваньо Костин може да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели, ако бъде пуснат на свобода. Той е обвинен за длъжностно и документно престъпление.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:13, 12.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Продажба на общински земи на фирми на негови близки или роднини - това е основното обвинение срещу Ваньо Костин.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото: Той е сключвал сделки с търговски дружества, собственост и управлявани от родителите му, брат му или бивша, или настояща съпруга, но видно от гласните доказателства по делото той е бил реален собственик и управител на някои от дружествата.

Според прокуратурата, десет търга не са били обявени в законовия срок в интернет страницата на общината. Така единствените участници в тях били фирми на приближени до Костин, регистрирани на неговия адрес. Според обвинението, купените от тях имоти били на първоначална цена със съответните 2% първа стъпка. Друга позиция изложи пред съда защитата на кмета - според адвоката му, началната цена е била по-високи от данъчната оценка на земите. Адвокатът на Ваньо Костин представи и подписка с близо 600 подписа в негова подкрепа. От прокуратурата изтъкнаха, че много хора са се страхували да свидетелстват срещу кмета.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото: Въпреки всичко са изложили добросъвестно известните им факти и обстоятелства.

Според защитата на Костин няма достатъчно доказателства срещу него. Решението на съда подлежи на обжалване. Предстои прокуратурата да реши дали ще поиска отстраняване на кмета от длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов за апартаментите: В пазарните отношения няма морал
Данаил Кирилов за апартаментите: В пазарните отношения няма морал
Международната общност призова за спокойствие в Судан
Международната общност призова за спокойствие в Судан