НОВИНИ

Кметът на Гданск остава в критично състояние след снощното нападение

Кметът на полския град Гданск беше намушкан с нож по време на благотворително събитие. Той е претърпял операция, състоянието му все още е критично.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:12, 14.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Нападението в Гданск е било извършено пред очите на няколкостотин души по време на благотворително проява за набиране на средства за покупката на медицинско оборудване. Атакуван е популярният кмет на града Павел Адамович. Той бил нападнат с нож от мъж, докато бил на сцената в края на събитието.

Отидохме с момичетата за фойерверките в края на събитието. Кметът приключваше своята реч и започна обратното броене за фойерверките, когато дъщеря ми каза: "Мамо, виж! Този мъж има нож! И аз видях, че някой пада, но нямах представа, че това е Павел Адамович. Бяхме толкова уплашени и с децата бързо напуснахме мястото.
;

Според лекарите състоянието на кмета е много сериозно и той е бил опериран в университетската болница в града. Нападателят бързо бил задържан от охраната на събитието, а после отведен от силите на реда. Според говорител на полицията става въпрос за 27-годишен жител на града.

Той изкрещя, че е прекарал пет години в затвора заради опозиционната партия "Гражданска платформа".

Същата политическа формация подкрепи преизбирането на кмета на общинските избори през октомври миналата година. Сред първите, които изрази съчувствие, бе председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш полски премиер, съосновател е на "Гражданска платформа" и е от Гданск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2300 думи съдържа писмото на Макрон, адресирано до французите
2300 думи съдържа писмото на Макрон, адресирано до французите
Германските консерватори обсъждат програмата за евроизборите
Германските консерватори обсъждат програмата за евроизборите