НОВИНИ

Кметът на Лондон разкритикува системата на финансиране на столичната полиция

Кметът лейбърист на Лондон Садик Хан разкритикува системата на финансиране на столичната полиция и даде да се разбере, че при управление на Консервативната партия Скотланд ярд го чакат тежки времена, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
21:24, 05.06.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света
кметът лондон разкритикува системата финансиране столичната полиция

"Фактите са, че през последните седем години градът загуби 600 милиона лири (773 милиона долара) бюджетни средства и ни се наложи да закриваме полицейски участъци, да продаваме полицейски сгради и се лишихме от стотици хиляди полицейски служители", заяви Хан, който посети заедно с шефката на лондонската полиция Кресида Дик мястото на съботния атентат в британската столица. Според Хан бъдещето на лондонската полиция е печално.

"През следващите четири години е в действие план за допълнително намаляване с 400 милиона лири (515 милиона долара) на перото от градския бюджет за полицейските дейности. Има планове за изменение на формулата на финансиране на полицията, които могат да доведат до загуба на още 700 милиона лири (901 милиона долара), което би означавало обща загуба на 1,7 милиард лири (2,2 милиарда долара) за нашия полицейски бюджет", заяви кметът на Лондон.

Това изявление на Садик Хан идва, след като лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин подкрепи призивите за оставка на премиера от Консервативната партия Тереза Мей. Според него Мей носи отговорност за намаляването на броя на британските полицаи с около 20 хиляди души в периода, когато е била вътрешен министър от 2010 до 2016 г. Според лейбъристите това съкращаване на числеността на силите на реда пряко е повлияло на понижението на равнището на сигурността в страната, която в последно време бе сполетяна от редица атентати, отбелязва ТАСС.

;

Британският премиер консерватор Тереза Мей заяви, че е грешно да бъде критикуван кмета лейбърист на Лондон Садик Хан. Тя го похвали за реакцията му на атентата в събота и заяви, че той върши добра работа като кмет, предаде ДПА.

"Мисля, че Садик Хан върши добра работа и е погрешно да се каже каквото и да било друго", заяви Мей на среща с избиратели в отговор на въпрос за нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Хан. Мей отказа да критикува Тръмп за изказванията му, но заяви, че е имала разногласия с него по въпроси като климатичните промени.

"Била съм критична към Доналд Тръмп преди. Не мисля, че той трябваше да се оттегли от споразумението за климата", каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп се обяви за приватизиране на американския въздушен контрол
Доналд Тръмп се обяви за приватизиране на американския въздушен контрол
Математическата гимназия първи на изпитите след седми клас
Математическата гимназия първи на изпитите след седми клас