НОВИНИ

Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста

Днес беше първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър. Избраният за кмет Николай Димитров беше докаран под конвой от следствения арест. Димитров и двама от новоизбраните общински съветници са с повдигнато обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове. Николай Димитров е сочен за ръководител на групата. Какво се случи по време на клетвата на новия кмет разказва Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:15, 11.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Николай Димитров дойде в залата, където се провеждат заседанията на Общинския съвет, като беше посрещнат с аплодисменти от хора, които го подкрепят и живеят и гласуват тук в Несебър, и с надпис, че гласуването е било без страх.

В залата беше посрещнат с аплодисменти на общинските съветници, които застават зад него. Останалата част го посрещна мълчаливо. Димитров беше придружаван от своята съпруга.

Николай Димитров, кмет на Несебър, обвиняем за купуване на гласове: Мога да гледам всеки в очите. Друг е въпросът дали вие можете да ме гледате.

В залата Димитров отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Николай Димитров, кмет на Несебър, обвиняем за купуване на гласове: Каквото имам да казвам, ще го кажа на сесията в присъствието на Областния управител.

След като положи клетва, Димитров благодари на гласувалите за него и определи ареста му като провокация и интрига

Николай Димитров: На тези, които създадоха тази интрига и тази провокация, не пожелавам, повтарям не пожелавам да преживеят това, което преживявам аз и моето семейство.

Адвокатът на Димитров обяви, че са поискали специализираната прокуратура да прекрати разследването и да го изпрати на районната прокуратура в Несебър. Три дни вече не са получили отговор и са подали сигнал до главния прокурор, Върховния касационен съд и Висшия съдебен съвет. От специализираната прокуратура отговориха, че те са компетентните да разследват кмета на Несебър.

Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура: Както забелязвате, съдът преценявайки събраните доказателства, не коментира и не дава сигнал към прокуратурата, че съответно не е компетентен да извършва тези процесуално-следствени действия от една страна. Ако имаше такова нещо, формирано в съда като становище, със сигурност щеше да изпрати материалите по делото на компетентния съд, което както виждате не се е случило.

Главният прокурор също защити колегите от Специализираната прокуратура.

Сотир Цацаров, главен покурор: Искането и решаването на процесуалните въпроси се извършва по реда на НПК, а не в хода на интервю.

Подкрепящите кмета организираха подписка в негова защита. Малко от тях бяха склонни да говорят пред камерата. Янка Чакърова е била 18 години кмет на село Баня в община и е работила с Димитров.

Янка Чакърова, бивш кмет на село Баня, община Несебър: Ти си нямаш на представа - природно интелигентен и възпитан човек. Усмивката му... Той ей тази баба да я срещне на улицата, веднага ще я поздрави. Няма горделивост, няма нищо.

Община Несебър е най-богата в страната. Бюджетът ѝ за тази година е над 75 милиона лева, но темата за разходването на парите се оказва табу. Иво Никодимов зададе въпроса как върви изпълнението на бюджета за тази година на изпълняващият длъжността кмет на Несебър Виктор Борисов.

Виктор Борисов, и.д. кмет на Несебър: Не е сега момента господине.
И.Н.: Защо?
Виктор Борисов: Защото то си има бюджетни прогнози, има си различни етапи.
И.Н.: Добре, а като приходи?
Виктор Борисов: Това могат да го кажат финансите. Не мисля, че е предмет на днешния разговор.

От опозицията обаче са категорични, че точно за парите на Несебър трябва да се говори.

Златко Димитров, председател на групата общински съветници от ГЕРБ: Ние сме група общински съветници, която за пръв път ще бъде в Общинския съвет и изключително говорим за прозрачност за изразходването на средствата. Говорим дори за живо предаване на общинските сесии.

След края на заседанието кмета на Несебър беше изпратен отново към ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новоизбраните кметове на Пловдив, Варна, Благоевград и Русе положиха клетва
Новоизбраните кметове на Пловдив, Варна, Благоевград и Русе положиха клетва
Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си Гешев
Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си Гешев