НОВИНИ

КНСБ: 2400 лв. на месец са необходими за нормален живот на 4-членно семейство

Около 2400 лв месечно са необходими на четиричленно семейство в България, за да живее нормално. Това показва изследване на КНСБ. През декември миналата година, с по-малка от тази сума са разполагали 70% от домакинствата у нас.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:13, 25.01.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Средно 2410 лв са нужни на четиричленно семейство на месец, за да живее нормално, показват данните на КНСБ. Тези средства покриват разходите за храна, образование, транспорт, здраве, сметки за дома и почивка.

Малко по-различна изглежда картината конкретно за София, където са нужни 3184 лв на двама родители и две деца без да се лишават от нищо, но и без да живеят в лукс.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: И като цяло не може да се твърди, че има някакви по-различни условия на живот в София - по-високи заплати получават, но е и по-скъпо.

Четиричленното семейство Клисарски живее в собствено жилище в София. Изчисляват, че след като не плащат наем и кредити и не спестяват за почивка, разходите за месечна издръжка са им по-малки.

Елза Тодорова - Клисарска: Да се покрият сметките, транспортни, отопление, храна, детска градина, евентуално дрехи за децата и лекарства - 2000 лева. Без това да е лукс или да се лишаваме.

Животът в България става по-скъп, показват данните на КНСБ. За основните хранителни продукти през миналата година сме плащали повече. Хлябът например е поскъпнал с около 20 стотинки.

Виолета Иванова - Институт за социални и синдикални изследвания: Разходите за храна представляват близо 40% от потребителската кошница на бедните домакинства.

Техният живот поскъпва относително повече в резултат на повишението на цените на изброените стоки.

През миналата година са поскъпнали основните консумативи за дома, а най-голямо е увеличението на цената на топлоенергията.

От синдиката дадоха за пример сметката на пенсионер, живеещ в малко жилище в Горна Оряховица. За отопление с природен газ, през декември 2017 г. е платил 88 лв. За същия месец на миналата година топлото му е струвало почти 130 лв.

Виолета Иванова - Институт за социални и синдикални изследвания: От тази сметка става ясно, че само за осветление, електроенергия, вода и телефон се отделят около 68% от дохода на този пенсионер, който е около 250 лв пенсия.

Само 30% от българите получават средна или по-висока заплата от средната за страната, която е 1117 лв. Най-нископлатени остават шивачите, кожарите и от сектора на медико-социалните грижи.

От синдиката заявиха, че през тази година ще настояват за трицифрено увеличение на заплатите във всички икономически дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След ратификацията на Договора от Преспа - ще загуби ли Ципрас следващите избори
След ратификацията на Договора от Преспа - ще загуби ли Ципрас следващите избори
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на Арапя и Алепу
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на "Арапя" и "Алепу"