НОВИНИ

КНСБ одобрява проектобюджета за 2019 г.

Коледни добавки за пенсионерите и тази година обмисля Mинистерството на финансите. Отделно по 100 лева допълнителна помощ за отопление ще получат енергийно бедните. Днес министрите на финансите и на социалната политика представиха проекта на нов бюджет за 2019 г. пред синдикатите. Подробностите - в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 25.10.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

До средата на ноември Министерството на финансите ще обяви официално дали ще има и колко ще са коледните добавки за пенсионерите, съобщи след срещата си със синдикатите финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: От трансферите за държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестявания, което да даде възможност на правителството в тази посока. Така или иначе, ако се стигне до подобно решение, то трябва да бъде изплатено с пенсиите през месец декември в началото на декември.

До края на ноември социалното министерство се надява да получи от финансовото ведомство 21 млн. лева, за да даде допълнително по 100 лева за енергийни помощи, те ще бъдат раздадени веднага. Повече пари за отопление са предвидени и в новия бюджет за 2019 г.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: При осигурения допълнителен ресурс от 40 милиона за следващата година още в началото на годината ще обсъдим промени в реда и условията за изплащане на целеви помощи, която както да увеличи обхвата на подпомаганите, да увеличи и размера на подкрепата.

Синдикатите тази година посрещнаха с одобрение представения проектобюджет и предвидените в него увеличения за доходите на хората в бюджетния сектор и за учителите.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в управлението на г-н Борисов. Нарастването на разходите в много от перата са значителни и могат да осигурят добри, не казвам най-добри, но добри политики в отделните сектори.

Според Пламен Димитров основното предизвикателство остава небалансираното разпределение на данъчната тежест, която падала основно върху хората за сметка на бизнеса, както и отложеното за пореден път отпадане на тавана на пенсиите, което ще ощети близо 30 хиляди пенсионери.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Остават нашите опасения по адекватността на мерките в разходната част, които касаят краткосрочните обезщетения - обезщетенията за втората година на майчинството, които остават замразени и обезщетенията за безработица.

Утре официално бюджетът ще бъде представен за първи път и пред Тринстранния съвет - правителство, бизнес и синдикати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпването на горивата от началото на годината е 20%, не се очаква ново
Поскъпването на горивата от началото на годината е 20%, не се очаква ново
Прокуратурата извършва предварителна проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
Прокуратурата извършва предварителна проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“