КНСБ поиска увеличение на заплатите в бюджетната сфера

12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019 г. поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него това е напълно възможно, с оглед на икономическата ситуация и пазара на труда.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Димитров заяви, че една трета от тези средства вече са планирани за увеличение на заплатите на заетите в образованието. Увеличението е необходимо, защото във всички сектори скокът на заплатите е двуцифрен, допълни Димитров.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Исканията ни към бюджета за следващата година за заплати са малко над милиард в повече спрямо платените през тази година. На пръв поглед това звучи много - един милиард са много пари - но трябва да припомня други числа. Заплатите, които се плащат през тази година във всички бюджетни системи, са малко над 8 млрд. лв. - заплати и осигуровки. Нашето искане за увеличение спрямо сегашните 8 милиарда са някъде около 12%.

КНСБ се обявиха и против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи, което беше гласувано от правната комисия в Народното събрание.

Топ 24
Най-четени