КНСБ ще се срещне с Борисов и Горанов, за да обсъдят исканията на синдикатите

Министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и ръководството на КНСБ ще се срещнат веднага след връщането на премиера от посещението му в Босна и Херцеговина. Това обяви пред участниците в синдикалния протестен митинг на КНСБ пред сградата на Министерския съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров, след като внесе в Съвета за тристранно сътрудничество декларация с исканията на синдикалната организация.

от Източник: БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
КНСБ ще се срещне с Борисов и Горанов, за да обсъдят исканията на синдикатите

Той е получил уверение за срещата от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Министърът е заявил, че приоритет на управлението е повишаването на доходите, както и че няма да бъде поставян повече въпросът за орязване на болничните. Петков допълнил, че правителството е против премахването на клас "прослужено време".

Димитров обясни, че на предстоящата среща с премиера и финансовия министър синдикатите ще представят исканията си за увеличение на заплатите в сектор по сектор. По думите му са необходими още около 100 млн. лв., за да се постигне поне 10 процента увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор.

"Знаем как да правим стачки, зимата идва, има невралгични точки, които могат да спрат държавата", каза пред протестиращите Димитров.

На организирания днес от КНСБ протест според синдикатите са присъствали около 8000 души. Те поискаха увеличение на минималната заплата, минимум 700 лв. заплата да получават висшистите, да се запази "класът" и допълнителните възнаграждения, както и България активно да се включи в Алианса за възходяща конвергенция на заплатите в ЕС.

Протестиращите настояха работодателите да прекратят атаките срещу труда и да седнат на масата на преговорите.

Топ 24
Най-четени