Коалиционен съвет обсъжда промените в кабинета след декларацията на НФСБ

Коалиционните партньори ще обсъдят промените в кабинета. Напрежение между тях предизвикаха оставките на трима министри, поискани от премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души. От НФСБ обявиха, че остават в управлението, но предупредиха, че могат да напуснат властта, ако не бъдат изпълнени техни условия.

Надежда Василева
от Надежда Василева Александър Марков
преди 1 година
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

От партията на Валери Симеонов настояват за промяна в коалиционното взаимодействие, ускорение на реформите и колективно управление на парламентарната група на Обединените патриоти, която сега се ръководи само от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

ГЕРБ жертва кадри, изграждани с години, заради криворазбрано поддържане на политическия рейтинг и преди да са готови резултатите от разследването на катастрофата край Своге, несъгласни са НФСБ и ВМРО.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Това е пореден случай , в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

НФСБ ще гласува против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: Не би следвало при всеки случай, когато някоя част от обществото поиска кръв, да жертваш министри.
;

На въпрос за по-широки рокади в кабинета, Валери Симеонов отговори, че той лично няма амбиции към някой министерски пост.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятам, че тя не си върши работата. Че не е особено полезна за бранша, в който работи.

На въпрос дали би поел Министерството на туризма, Симеонов отговори така: "Не ми е детска мечта въобще, но това място е определено за представител на НФСБ".

Така било първоначално при съставянето на кабинета. Симеонов поиска промяна в начина на управление в коалицията и ускорени реални реформи, свързани с пенсиите, повишаването на доходите, антимонополни действия, борбата с престъпността и корупцията. И предупреди какво ще се случи, ако не приемат идеите им.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Ние сме в правото си да се обърнем към политическия съвет вземане на решение за оставане в коалицията.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: НФСБ няма да излезе от управлението, доколкото чухме всички. Те искат да има по-нормален диалог вътре в коалицията и подобни неща да се обсъждат. Съгласен съм с това, но не съм съгласен с начина, по който това се прави. Аз съм си приготвил една синя каска, ще взема да я занеса вече на Коалиционен съвет.
;

И ВМРО, и НФСБ имат критики към управлението.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: Темите вместо да се изясняват помежду ни, те се изясняват през медиите. Аз за съжаление не споделям подобен подход.
Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Оценяваме темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление като незадоволителни.

Според Валери Симеонов липсва и воля за реформи в най-важните сфери.

Топ 24
Най-четени