НОВИНИ

Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка

Германия и Европа очакваха, че днес в Берлин най-после ще бъде подписано коалиционното споразумение. Досега това не се е случило. Какви са изгледите?

bnt avatar logo
от Александър Андреев, DW
20:19, 05.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Политическият трилър около сглобяването на нова широка коалиция в Берлин върви към развръзка. Лично аз очаквам, че коалиционното споразумение от 160 страници ще бъде подписано всеки момент, но най-късно до утре сутринта. Социалдемократите настояват за отстъпки по двете теми, които са обявили са особено важни. Първото им изискване е да се реформира сегашната система на здравните каси, която осигурява на по-заможните пациенти по-добро лечение. Техният експерт по здравеопазването Карл Лаутербах каза днес:

Карл Лаутербах, ГСДП, експерт по здравеопазването: Ние от много време се борим за това и искаме да постигнем нещо. Такова е и поръчението на нашия партиен конгрес.

Другият спорен въпрос е свързан със срочните трудови договори. Социалдемократите искат да ограничат възможността на работодателите да налагат срочни договори, освен ако за това няма конкретна причина, свързана с естеството на работата.

Иначе изглежда, че всичко се върти около това как да бъдат разпределени десетките милиарди евро, които се очакват като плюс в държавната хазна през мандата на бъдещото правителство. Голяма част от тези пари явно ще отидат в полза на германците с по-ниски доходи. Ще бъдат увеличени детските надбавки, два милиарда евро ще се изхарчат за разширяване на системата от целодневни училища, ще бъдат намалени някои данъци и отчисления, ще има повече пари за пенсионерите и за полицията.

По-бърз интернет и по-стабилна защита на наемателите - това се още две от целите на бъдещето правителство. А в областта на европейската политика заедно с Франция ще се върви към реформа в еврозоната и към преодоляване на сегашните европейски кризи. Така близо пет месеца след изборите Германия навярно скоро ще има ново правителство. А един от най-горещите въпроси в момента гласи: ще влезе ли лидерът на социалдемократите Мартин Шулц в този кабинет?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се най-добрият млад шофьор на България
Търси се най-добрият млад шофьор на България
​Дългоочакваният процес срещу оцелелия атентатор от Париж започна в Брюксел
​Дългоочакваният процес срещу оцелелия атентатор от Париж започна в Брюксел