НОВИНИ

Коалиционното правителство на Италия положи клетва

В Италия успяха да съставят прамителство. То е коалиционно, начело с юриста без политически опит Джузепе Конте. Вицепремиери са лидерите на двете съюзили се формации - антисистемното движение „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“.Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че правителството на промяната вече е реалност.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 01.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

18 министри, сред тях пет жени в кабинета "Конте" вече ще управляват Италия. Като вицепремиер лидерът на крайносдясната „Лига“ Матео Салвини ще отговаря за вътрешните работи, за да бори с нелегалната миграция. Колегата му Луиджи ди Майо от "Пет звезди" поема министерствота на промишлеността и труда и ще въвежда обещания базов доход за търсещите работа и бедни.

Икономиката е поверена на Джовани Триа, който е за оставане на страната в еврозоната. Предишната кандидатура за ресора,която провали първия опит за кабинет Конте, - противникът на еврото Паоло Савона, ще отговаря за европейските дела. Външен министър е независимият Енцо Моавери Миланези, на отбраната - Елизабета Трента от „Пет звезди“.

;

Новият премиер пое властта от предшественика си Паоло Джентилоне, който символично му предаде звънеца за начало на правителсвените заседания. Конте обеща да повиши жизнения стандарт, а първите си часове с мандат в джоба снощи прекара в пицария в Рим.

Карло Муци - собственик на пицария: Премиер, който хапва пица вече е добър знак, нали? Това не е обичайно. Те са избрани от народа, желая им късмет.
Джузепе Конте - премиер на Италия: Ще дадем най-доброто от себе си за италианците.Страната се нуждае от доверие, трябва да създаде основа за напредък на всеки, с достойнство и гордост.

Така приключва несигурността след изборите на четвърти март, която през последните дни ескалира и разтърси и финансовите пазари.

Антонио Куинчи - жител на Катания: Мина доста време. Това не е добре за нашата международна репутация, но се радвам, че постигнаха споразумение и не се стигна до техническо правителство.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен поздрави Лига на Матео Салвини за съставянето на правителство като победа на демокрацията над сплашването на Брюксел. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази пълно доверие в способността и волята на новия италиански кабинет да участва в европейския проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат 20 млн. лв. заем за БДЖ, за да се разплати с кредиторите си
Отпускат 20 млн. лв. заем за БДЖ, за да се разплати с кредиторите си
Вдигат мораториума над минералната вода във Велинград
Вдигат мораториума над минералната вода във Велинград