НОВИНИ

Кога протестират щастливите хора?

Традиция е събота сутрин жителите на Загреб да ходят на "шпица" - на кафе в центъра на града. "Шпицата" е място да видиш и да бъдеш видян. Съвсем не по каноните е да се протестира, когато е време за кафе.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:26, 03.03.2019
9114
Чете се за: 00:27 мин.
Истории
Кога протестират щастливите хора?

Псувни на няколко гласа се извиват в трамвай 17 в центъра на Загреб. Неочаквано трамваят е свил по друг маршрут и на първата спирка след завоя псувните се изливат в слънчевия град. Изгубват се между клаксоните по премигващите светофари и свирките на полицаите, които регулират движението. Улица „Савска” е блокирана. Има протест – протестират журналистите.

В началото на миналата година наблюдатели от „Репортери без граници”, Асоциацията на европейските журналисти и Европейския съюз за радио и телевизия се срещнаха с управляващите в Загреб и им посочиха факта, че откакто Хърватия се присъедини към Европейския съюз, страната заема все по-лоши позиции в индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници”. 10 места назад за 5 години членство. Предупреждението към Загреб тогава звучеше така: „Надяваме, се че Хърватия няма да поеме по пътя на България, която от 2007 г. има все по-лоши позиции и сега е последна по свобода на медиите в Европейския съюз”. Тогава страната ни заемаше 109-то място, а Хърватия 71-во. Сега, със своето 111-то място, България вече е последна по медийна свобода и на Балканите, а Хърватия се е добрала до 69-тото място.

Зад транспаранта „Медиите превзехте, журналистиката не даваме” застават колеги от най-четените, слушаните и гледаните медии – заедно. Разказват как тези, които разследват корупцията, организираната престъпност и военните престъпления, биват очерняни, заплашвани и нападани. Уморени са от политическия и корпоративния натиск. Омръзнало им е местните власти да звънят в редакциите. Протестът е организиран от Съюза на хърватските журналисти. Неговият председател Хървойе Зовко е един от 1160-те журналисти в Хърватия, срещу които в момента се води съдебно дело. Протестиращите посреща с „Колкото повече ни съдят, толкова повече ще пишем.”

Докато разговарям с Борна Сор, един от авторите и водещите на сатиричното предаване News Bar, зрител го поздравява с "Честито дело!". На своя портал екипът на предаването публикува измислени новини, колкото смешни, толкова и горчиви. Заради една oт тях News Bar беше осъден на първа инстанция за нанесена обида. Ако присъдата се потвърди, предаването ще трябва да плати 12 хиляди куни обезщетение, въпреки че на сайта им е посочено, че публикуваните новини са измислица. В момента News Bar се излъчва по частната N1 и предаването е популярно и в останалите държави от бивша Югославия.

Борна Сор, автор и водещ на News Bar: “Предаването ни беше свалено от националната телевизия, редакторите отказваха да се подпишат под сценарии, който критикуваха властта. Бяхме и в черния списък на "Агрокор", защото критикувахме Ивица Тодорич. Така стоят нещата тук– и да имаш екип, който да прави продукция, гледана от милиони в региона, нямаш как да я финансираш. Това е проблемът на Хърватия, ти градиш едно нещо, а то се разпада, ако е против корупцията. Не сме стигнали дотам, че зрителите да са готови да плащат за медийно съдържание."

36 от исковете срещу хърватски журналисти е завела самата обществена телевизия ХРТ. В момента тя съди и свои, и други журналисти с мотив „защита на честта и репутацията” на медията. Това стана причина 30 неправителствени организации в страната да откажат участие в нейни емисии и предавания. Опозиционната партия СДП също се включи в бойкота, но й се наложи да се извинява след като изгони екип на телевизията от своя пресконференция.

Докато омбудсманът Лора Видович информира еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова за големия брой съдебни дела срещу журналисти, премиерът Пленкович не вижда проблем. Той коментира въпроса с думите, че Хърватия е свободна държава със свободни медии. Според него по темата се драматизира: „Това е класическа история, минахме през нея по време на преговорите. Не ми трябва международен анализ, за да видя дали в Хърватия има свобода на медиите, или не. Гарантирам като човек, който чете.”

Към правителството протестиращите отправят искания – да измени Наказателния кодекс така, че да гарантира защита на журналистите от съдебен произвол, да се ангажира с наказването на посегателствата срещу журналисти, да деполитизира Съвета за електронни медии, да прекрати узурпацията на редакции от местната власт…

Според Борна Сор от News bar протестът е само символ на една непрестанна борба, но в нея той не вижда дилема:

"Много хора в Хърватия са си намерили работа с връзки, после те вършат услуги със своите връзки, после гласуват за една или друга партия, защото така ще имат финансова полза. Може да е заради травмите от войната, може да е заради бедността. Това мога да го разбера. Но мисля, че то те кара да полудееш, да бъдеш лош човек. Ти ставаш един недоволен тип, който живее в лъжа през цялото време. А на мен така ми е трудно да живея. Така че нашата работа не е тежка. На мен не ми е трудно. В магазина ме познават и ми дават безплатен хляб. Аз съм герой на работническата класа. Всъщност съм щастлив човек.”

Около час и покрай загражденията пред правителствената сграда остават само туристите, дошли за селфи на Марковия площад. А след това и трамваите завиват само там, където трябва.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В много градове 3 март започна с Пробуждане с хоро
В много градове 3 март започна с "Пробуждане с хоро"
Как отбелязват празника в Стара Загора?
Как отбелязват празника в Стара Загора?