НОВИНИ

Кога ще е протестът на българските "жълти жилетки"?

Готвят се безсрочни протести на българските "жълти жилетки", както се нарекоха дребните търговци на горива у нас. Те са недоволни от влизащия през февруари Закон за горивата. Вносителите твърдят за него, че ще пресече сивата икономика и ще върне в хазната 1 млрд. лв., други - че ще съсипе малкия бизнес. По темата в сутрешния блок на БНТ говориха Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива и Георги Иваничерски, член на УС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 08.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Българските "жълти жилетки" не искат да обявят точната дата на протеста, за да не бъде осуетено мероприятетието. Това ще стане 48 часа преди самият протест.

Протестиращите казват, че с новия Закон единствено се цели да се погуби конкуренцията в сектор горива и да се изхвърлят малките и средни фирми от бизнеса.

Законът за горивата предвижда всяка фирма, която се регистрира на пазара, да плати гаранция от 500 000 лева и да има уставен капитал на дружеството - 1,5 млн.

В този случай болшинството от малките фирми ще затворят от 28 януари и остава един монопол на пазара на горива в страната, казват българските "жълти жилетки".

Според тях има монопол и КЗК се прави, че това не е така.

"Искаме този закон да бъде спрян, да бъде върнат в пленарна зала и да участваме в неговото конструиране", казаха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Те са за закона, но не в този вид.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът отложи делото срещу Десислава Иванчева
Спецсъдът отложи делото срещу Десислава Иванчева
Бойко Ноев за избора на изтребители: Нищо не е предрешено
Бойко Ноев за избора на изтребители: Нищо не е предрешено