Кого ще подкрепят загубилите кандидат-президенти?

Партия ДОСТ остава зад кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на балотажа. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан определя този избор като цивилизационния и утвърждаващ евроатлантическата ориентация на страната. Кандидатът за президент Пламен Орешарски коментира резултата от изборите във Фейсбук и казва, че няма да подкрепи нито един от кандидатите следващата неделя. Лидерът и кандидат за президент на "Движение 21" Татяна Дончева също обяви, че няма да подкрепи оставащите в надпреварата за държавен глава кандидати.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова Светлозара Казасян
преди 3 години
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Заявената подкрепа и за втория тур на президентските избори за Цецка Цачева от ДОСТ определят като стратегическа и важна за развитието на България.

Лютви Местан, председател на ДОСТ: Тази подкрепа не е поискана, но нашата отговорност стига дотам, че дори да е отказана, ние ще изпълним своя политически и граждански дълг в името на бъдещето на страната.

Според Местан първият тур на президентските избори е бил "елементарно мерене на партийни мускули".

Във Фейсбук Пламен Орешарски благодари на инициативния комитет, на всички граждани, които са го подкрепили, и на ДПС. Казва, че е тръгнал в тези избори воден от разбирането за необходимостта от надпартиен президент. Определя резултата от 6,52% като задоволителен. Пламен Орешарски смята, че в кампанията останалите кандидати са опитали с лъжи да поставят управленските му постижения като тежест за настоящето. Според него се говорело за алтернатива и промяна, но кандидатите били от настоящото статукво.

Като част от статуквото вижда участниците в балотажа и кандидатът на Движение 21 Татяна Дончева. Затова няма да подкрепят никого. Смятат, че нито един от кандидатите няма да се бори за конституционна и съдебна реформа, както те искат.

Татяна Дончева - кандидат за президент на коалиция Движение 21 - НДСВ: Няма как Цецка Цачева да прегърне съдебната реформа между сряда и петък. И да я прегърне - тя просто не може да я направи. А да вярвате, че ген. Радев ще прави съдебна реформа за която няма хабер и за която БСП винаги са били против от когато се е заговорило за съдебна реформа до наши дни е просто нелепо.

Колкото до оставката на премиера от ДОСТ коментират, че това е маловажен въпрос, важно било развитието на България, а от Движение 21 не вярват, че ще има оставка дори и при загуба на втория тур.

Топ 24
Най-четени