COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кои болници извършват по-малко операции от стандарта?

Част от кардиологичните и ортопедичните болници в страната не спазват изискванията за среден брой извършени операции, заложени в клиничните пътеки. Това показва индексът на болниците, който работи с данни на здравната каса за 2017 година.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:32, 12.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

През миналата година 10 кардиологични болници в страната са работили със Здравната каса. Те са извършили около 6000 сърдечни операции.

проф. Генчо Начев - председател на Българското дружество по Кардиохирургия: За България сме приели 250 операции годишно, че е екзистенц минимума за съществуване на една такава клиника или отделение. Под 250 операции годишно не са достатъчни за поддържане на нивото.

Част от болниците не успяват да достигнат дори изискванията за минимален брой интервенции, заложени в клиничните пътеки. Затова експертите препоръчват здравната каса да направи целенасочени проверки.

проф. Генчо Начев - председател на Българското дружество по кардиохирургия: Най-евтините пътеки къде са най-малко - там, където отчитат по-скъпите пътеки, за да вземат повече пари. Тоест евентуално потенциални нарушения на закона.
;

По клинични пътеки в ортопедията през 2017 г. със здравната каса са работили 241 болници. Извършените операции са над 19 000. Част от лечебните заведения са направили между 1 и 5 операции за цялата година.

проф. Асен Балтов - председател на Българската ортопедична и трамваматологична асоциация: Това не е добре. Не е добре за професионализма и качеството на работа на колегите.

Кардиохирурзите и ортопедиите ще настояват здравната каса да не сключва договори с клиники, които извършват по една операция годишно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: С идването на пролетта очакваме разпространение на грип В у нас
Проф. Кантарджиев: С идването на пролетта очакваме разпространение на грип В у нас
​Клинт Истууд кара ски на 88 години
​Клинт Истууд кара ски на 88 години