Архитект Емилия Кълева, изследовател на Ларгото разказа в специалното ни предаване "Смяна на караула" кога е построен комплексът Ларгото, какво е било неговото предназначение и кой е архитектът на Президентството.

Целият комплекс на Ларгото е построен в периода 1950-1954 г. в една поредица от градоустройствени конкурси за центъра на София, след това и архитектурни конкурси за самите сгради, разказа арх. Емилия Кълева. Автор на сградата на президентството е архитект Иван Данчов. Той е част от тандема Данчов - Белковски, които са едни от утвърдените архитекти между двете световни войни. Тяхно известно творение е комплекс "България", сградата на Музикалната академия, която преди е била германско училище, както и Младежкия театър.

Цялото Ларго е мислено като едно цяло. Сградите, въпреки че са с отделни автори, те успяват да направят един истински ансамбъл, не само отвън, но и отвътре.

Целият комплекс за времето си е мега проект и като организация, мащаб и строителство. Той е построен като управленски комплекс. Президентството е било Министерство на електрификацията, Министерски съвет е бил Министерство на тежката промишленост, Партийният дом си е бил Партиен дом.

Авторите успяват да вплетат в сградите едни чисто национални мотиви. Най-впечатляващ е интериорът на Министерски съвет, където може да видим интерпретация на нашата средновековна архитектура.

За съжаление сме загубили детайлите и автентичните мебели при преустройството на сградите.

Още по темата Смяна на караула