COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кои са основните претенденти за Елисейския дворец?

Президентските избори във Франция тази неделя имат огромно геополитическо значение. Въпреки социологическите проучвания, след избирането на Доналд Тръмп, референдума във Великобритания и атентата на "Шанз-Елизе" непосредствено преди вота, не изглежда толкова невъзможно крайнодясната Марин льо Пен да е новият президент на Франция. Хипотеза, която според мнозина би довела до разпада на Европейския съюз. А в последните дни сериозна подкрепа набира и кандидатът на крайната левица - Жан-Люк Меланшон.

Александър Детев
от Александър Детев
13:57, 21.04.2017
Чете се за: 01:58 мин.
Блогове
Кои са основните претенденти за Елисейския дворец?

С наближаването на президентските избори във Франция въпросителните стават все повече. В последните дни на кампанията цели четирима от общо единадесетте кандидати се движат около 20% според социолозите и имат шанс да се явят на балотажа на трети април:


Еманюел Макрон

Фаворитът на изборите е и голямата изненада по време на тази кампания.

Макрон може да стане първият президент на Франция от 40 години насам, който не е излъчен от една от двете водещи сили – Републиканската или Социалистическата партия. 39-годишният бивш министър на икономиката в правителството на Манюел Валс убедително води в предизборните проучвания. През 2016 година напусна поста, за да създаде движението En Marche! и да се кандидатира за президент.

Определя себе си като центрист и поддръжник на идеята за обединена Европа. Платформата му включва както по-леви икономически мерки като увеличаването на публичните инвестиции в култура и здравеопазване, така и намаляване на корпоративния данък в страната.


Марин льо Пен

Първата дама на Националния фронт се кандидатира за президент за втори път. През 2012 година тя остана трета с близо 18% от гласовете. Сега Льо Пен изглежда по-уверена от всякога. Много от социолозите предвиждат победа за нея на първи тур, а бежанската криза и терористичните атаки в Европа допълнително увеличиха подкрепата й.

В последните години Льо Пен постигна и друга победа – тя успя до голяма степен да дистанцира воденето от нея движение от антисемитската и сексистка реторика на нейния баща, основателя на Националния фронт – Жан-Мари Льо Пен.

Обещанията на Льо Пен? Напускане на Еврозоната, референдум за излизане от Европейския съюз и край на глобализацията и “новия световен ред”, каквото и да означава това.


Франсоа Фийон

Кандидатът на Републиканската партия, Франсоа Фийон изненадващо победи бившия президент Никола Саркози и бившия министър-председател Ален Жюпе на вътрешните избори на партията. Фийон не е новак в политиката. Той е министър-председател на Франция по време на управлението на Саркози от 2007 до 2012 година, а преди това е бил министър на социалната политика, когато провежда мащабна пенсионна реформа. Заради високото одобрение и опит, Фийон беше считан за фаворит в тази кампания. Но през януари се появи информация, че докато е бил в парламента, Франсоа Фийон е назначил своята съпруга Пенелопе като съветник. Длъжност за която е получила над половин милион евро. По-късно стана ясно, че сумата е над 800 хиляди, а срещу Пенелопе Фийон бе започнато официално разследване.

Като представител на десните консерватори, Фийон обещава намаляване на данъците, ограничаване на държавната администрация и неведнъж е говорил скептично за исляма, абортите и правата на хомосексуалистите. Интересна е неговата позиция за Крим, който определя за “исторически територия на Русия”.


Жан-Люк Меланшон

Жан-Люк Меланшон беше един от първите сигурни кандидати за тези избори. Той напуска социалистическата партия през 2008 година и основава Лявата партия, която от 2009 насам влиза в коалицията “Ляв фронт” и има няколко спечелени места в двете камари на Френския парламент и четирима евродепутати.

Това е втора президентска кампания за Меланшон, през 2012 година остава четвърти 11,1% от гласовете. Сега ситуацията може да е различна - социолозите дават реален шанс на Меланшон да достигна балотаж, като според тях той ще събере около 19% от гласовете.

Неговата предизборна програма включва радикални мерки като намаляване на работната седмица до 30 часа, 100 милиарден план за стимулиране на икономиката, ограничаване на правата на президентската институция във Франция и напускане на НАТО и Международния валутен фонд.

Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса китайският износ спадна сериозно
Заради коронавируса китайският износ спадна сериозно
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината