НОВИНИ

Кои са двамата претенденти за президентския пост в Словакия?

С убедителна преднина, активистката Зузана Чапутова спечели на първия тур от президентските избори в Словакия. Тя получи 40,55% от гласовете и ще се изправи на балотаж срещу зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович, подкрепен от 18,6% от гласувалите. Очакванията са след вота на 30 март, Словакия за първи път да има жена за президент.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:42, 17.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Наричат 45-годишната адвокатка и екоактивист Зузана Чапутова изгряващата звезда на словашката политика. Борец срещу корупцията, защитник на правата на гей общността, противник на забраната за аборти в консервативната католическа Словакия.

Зузана Чапутова, кандидат-президент: Доказахме, че е възможно да получиш подкрепа без да изневеряваш на себе си и без да залагаш на популистка реторика. Гласовете, които получих, за мен са знак, че е време за промяна.

Чапутова се включи и в протестите, които свалиха премиера Роберт Фицо след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк.

;

Срещу нея ще се изправи 52-годишният зам.-председател на ЕК Марош Шефчович. Представител на статуквото, дългогодишен дипломат, бивш член на Комунистическата партия, а сега кандидат на управляващите социалдемократи.

Марош Шефчович, кандидат-президент: Утре всичко започва отначало. Картите ще се раздават отново.

Макар и президентският пост в Словакия да е предимно церемониален, евентуална победа на Чапутова ще означава не само, че за първи път страната ще има жена-президент, но и че управляващата партия "СМЕР" губи позиции за сметка на проевропейските и либерални партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в Нова Зеландия: ​Масовият убиец от Крайстчърч е действал сам
Властите в Нова Зеландия: ​Масовият убиец от Крайстчърч е действал сам
​Почина главният секретар на СЕМ Борислав Шабански
​Почина главният секретар на СЕМ Борислав Шабански