НОВИНИ

Кои са кибер-скаутите

Все повече пада възрастта, от която децата започват да използват електронни устройства и да влизат в мрежата - това показва проучване на Центъра за безопасен интернет. Изследването показва още, че комуникацията между родители и деца за видяното в интернет е слаба. На помощ идват кибер-скаутите - кои са те разказва Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:33, 09.02.2016
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Гергана, Николета и Габриела от град Попово са кибер-скаути. Те са преминали курс за безопасно сърфиране в мрежата и вече сами са обучили над 300 от връстниците си.

Гергана Иванова, кибер-скаут: Един кибер-скаут помага на своите приятели да се справят с проблема, ако има такъв - да бъде изцяло защитен, да се чувства комфортно в социалните мрежи, когато споделя нещо.

Николета Емилова, кибер-скаут: Не знаех за тази програма, която ти показва кой сайт е безопасен и кой сайт е вреден и съдържа вируси. И наистина ми беше полезно да науча за нея, защото аз доста често влизам в непознати сайтове да си изтегля разни игри.

Весела Калъчева, изп.дир. на Българската асоциация по информационни технологии: Развитието на тези електронни умения и в последствие, надграждайки електронни компетенции, ще им даде възможност да си намерят работа и да се реализират успешно в новата дигитална икономика.

Доброслав Димитров, съосновател на софтуерна компания: А когато човек прати CV за работа, най-нормалното нещо е да провериш името му в Google примерно. И нещо, което може би трябва да започнем да обясняваме на децата от доста по-ранна възраст, е, че своето дигитално "аз", което създават, то остава с тях завинаги и след това няма как да бъде променено или няма как да бъде изтрито, Google помни всичко!

Доброслав Димитров е съосновател на софтуерна компания. Докато работи за дигитализацията на живота ни, сам станал жертва на измама в мрежата.

Доброслав Димитров, съосновател на софтуерна компания: Отдавна беше, хем съм бил възрастен. И именно бях заблуден от фалшив профил във форум на момиче, което играеше една от нашите игри. Беше написано във форума, че тя е починала от рак, беше голяма драма за целия форум, за всички, тъй като беше много обичан играч и беше играла играта с години. Половин година по-късно всъщност се разбра, че този профил е фалшив, че такова момиче не е съществувало и въобще този човек е измислен герой от друг човек във форума.

С подобни рискове децата се срещат на все по-малка възраст.

Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Преди няколко години децата основно се занимаваха с онлайн игри и гледане на видео клипчета и чак след 9-10 години започваха да търсят социалните мрежи. А сега са в социалните мрежи от много по-рано, от първи-втори клас децата масово са във Фейсбук.

Изследването показва, че таблетите и смартфоните вече са любимите играчки дори на тригодишните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за здравословно хранене при децата
Кампания за здравословно хранене при децата
Дарителска акция в пловдивски храм
Дарителска акция в пловдивски храм