НОВИНИ

Кои са мозъците зад ядрената програма на Северна Корея?

Възхвалявани от Пхенян и заклеймени от Запада. Ри Хонг Соп, директор на Севернокорейския институт за ядрени оръжия и Хонг Сунг Му, заместник-директор на отдела за производство на боеприпаси в управляващата Работническа партия - те стоят в основата на ядрената програма на Пхенян. Вижте повече в материала на Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:30, 05.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

При последния опит с водородна бомба от неделя, държавната информационна агенция на Северна Корея пусна снимки на лидера Ким Чен-ун с двамата учени. Те обясняват на севернокорейския лидер устройството и функциите на бойната глава. Специалистите започват кариерното си израстване след като Ким Чен-ун идва на власт през 2011 година. Според професор от университета за Севернокорейски изследвания в Сеул ролята на Сунг Му и Ри Соп в ядрената програма е изключително голямо.

Ян Мо-Джин, професор в университета за Севернокорейски изследвания: Двамата са много близки с Ким Чен-ун и това си личи от приемането им в членове на Централния комитет на партията. Откакто Ким Чен-ун реши да се изправи директно срещу Съединените щати чрез ядрена заплаха Сунг Му и Хонг Соп заеха важни позиции.

Друго доказателство за значимостта на специалистите е фактът, че през януари 2016-та те получават медали лично от лидера на страната на церемония, в която се отбелязва четвъртият ядрен тест на Пхенян. Никой не се наема да определи каква точно е ролята на двамата, но се смята че Хонг получава заповеди от Ким Чен-ун и ги изпраща до Ри в ядрения институт. Заедно с още трима експерти, Ри и Хонг се намират в черния списък на Обединените нации, Съединените щати и Южна Корея заради ролята им в ядрената програма на комунистическата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново общежитие и обновен басейн за възпитаниците на Спортното училище в Русе
Ново общежитие и обновен басейн за възпитаниците на Спортното училище в Русе
Румен Радев: С неуморния си труд Григор Димитров вдъхновява стотици за победа
Румен Радев: С неуморния си труд Григор Димитров вдъхновява стотици за победа