НОВИНИ

Баба Илийца и Македонски се оказаха герои на Пенчо Савейков

Утре ще излязат резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците. С тези оценки се влиза в т.нар. елитни гимназии. В София по български език пълният резултат от 100 точки не е постигнал нито един ученик. Очаква се двойките да са около 5%. Къде бъркаха седмокласниците и защо баба Илийца и Македонски са оказаха герои на Пенчо Славейков?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Борислава Борисова
18:34, 02.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Малко шестици, около 5 % двойки и повече добри и много добри оценки- такива са резултатите от теста по български в столицата. Основните грешки - неправилно членуване, неправилно използване на двойно "т" и двойно "н", пропуснати запетаи пред и след подчинени изречения. Много ученици не познавали литературните герои от изучените произведения.Така най-големият бисер тази година роди коментарът на ученик на репликата " Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин? Отговорът е, че думите са казани в разказа " Една българка", написан от Пенчо Славейков. Изрича ги Баба Илийца говорейки с Македонски.

Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка и оценяване: Баба Илийца не е от "Немили-недраги" героиня, Македонски не е герой от разказа "Една българка", Пенчо Славейков не му е минавало през ума да създава произведение, което вече Вазов е създал.

Ученикът е получил 0 за този отговор. Друга честа грешка била, включително и при този ученик, баба Илийца да се пише с главно Б.

Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка и оценяване: Героиня Баба Илийца с главно "Б" няма в разказа "Една българка" на Иван Вазов. Всички героини с главно Б са Баба Меца, Баба Яга и подобни, но такава точно нямаме в изпитното съдържание за 7-ми клас.

Като цяло учениците са се справили с преразказа на разказа " Родителска среща" на Михаил Вешим. Те обаче често бъркали времената и били затруднени от думата "техникум". Наричали го "Стругарски университет".

Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка и оценяване: Пружината, която убива героя се посочва доста точно къде го убива, така откровено с назоваването на съответната дума, която аз сега не ще спомена в ефир.

Много честа грешка била и изписването на думите убива и душа с о. Родителите могат да видят работите на децата от 6 до 8 юни в 22-ро училище. Оценките не могат да се променят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемат документи за настаняване в общежитията на ЮЗУ
Приемат документи за настаняване в общежитията на ЮЗУ
Стипендии вече ще се дават само за успех
Стипендии вече ще се дават само за успех